• Головна
  • Новини
  • «Ми намагаємося убезпечити сучасний світ від явищ, притаманних тоталітарним режимам», – Президент Порошенко...

«Ми намагаємося убезпечити сучасний світ від явищ, притаманних тоталітарним режимам», – Президент Порошенко

15.05.2016, 11:11
«Ми намагаємося убезпечити сучасний світ від явищ, притаманних тоталітарним режимам», – Президент Порошенко - фото 1
Сьогодні Україна відзначає день пам'яті жертв політичних репресій. Вшанування щорічно відбувається в третю неділю травня.

Биківня.jpgСьогодні Україна відзначає день пам'яті жертв політичних репресій. Вшанування щорічно відбувається в третю неділю травня.

На території Національного історико-меморіального заповідника "Биківнянські могили 15 травня Президент України, керівництво уряду і парламенту, а також духовенство та громадськість вшановують пам'ять похованих там жертв сталінських репресій.

Петро Порошенко у виступі на церемонії вшанування пам’яті жертв політичних репресій у Національному історико-меморіальному заповіднику «Биківнянські могили» підреслив: "Щороку в травні ми приходимо до Биківнянського лісу вклонитися світлій пам’яті мільйонів і мільйонів жертв московського комуністичного режиму. Кількість похованих тут остаточно не встановлена. Український інститут національної пам’яті називає цифри від 15 до понад 100 тисяч осіб. Сталінський режим прагнув знищити еліту української нації. Зараз їх звуть розстріляним Відродженням, і за ними був лише один «гріх» - вони любили Україну. Ми всіма своїми діями намагаємося убезпечити сучасний світ від явищ, притаманних тоталітарним режимам, уберегти українців та все людство від повторення подібних трагедій. Важливим елементом такої політики є декомунізація. Ми маємо завершити декомунізацію, тому що це питання національної безпеки".

Нагадаємо, що биківнянське поховання жертв сталінських репресій належить до найбільших на території України. Тут впродовж 1937-1941 років майже щоночі ховали тіла розстріляних в київських тюрмах НКВС людей. За різними оцінками, тут поховано від 15 до понад 100 тисяч осіб, закатованих під час допитів або розстріляних у позасудовому порядку органами НКВС у Києві.