15 травня - день пам'яті жертв політичних репресій

15.05.2016, 10:15
15 травня - день пам'яті жертв політичних репресій - фото 1
Від 45 до 80 мільйонів репресованих та убитих - такі втрати внаслідок сталінського терору в СРСР налічили західні дослідники.

Від 45 до 80 мільйонів репресованих та убитих - такі втрати внаслідок сталінського терору в СРСР налічили західні дослідники.

Одне з найбільших поховань жертв сталінських репресій на території України - Биківнянській ліс - таємна спецділянка НКВС УРСР що запрацювала навесні 1937 року. 20 березня того року Президія Київської міської ради ухвалила рішення про відвід та відмежування земельної ділянки "для спецпотреб" у 19, 20 кварталах Биківнянського лісу.

13.jpg

Упродовж 1937-1941 років вантажівки майже щоночі привозили тіла розстріляних у київських в’язницях НКВС для таємного поховання. У заздалегідь підготовлені ями скидали навалом тіла жертв, які присипались вапном та засипались ґрунтом. Останній спочинок тут знайшли, за різними оцінками, від 15 до понад 100 тис. осіб, закатованих під час допитів або ж розстріляних переважно в позасудовому порядку органами НКВС у Києві.

Рутченкове поле - ще одне місце масових поховань у Донецьку. Громадські організації кажуть про похованих тут 5-7 тисяч жертв репресій.

Місцевим жителям було добре відомо, що тут знаходиться не просто «заборонена зона», а й те, що вона є місцем страти засуджених «ворогів народу». Численні жертви доставлялися в Рутченкове з будівлі сучасної консерваторії, де в ті роки розташовувалось НКВС. Майже кожен вечір «чорний ворон» підвозив нові партії «ворогів народу». Частина жертв була вже мертвими, проте багато привозилися саме сюди на екзекуцію. На території «об'єкта» були прориті довгі траншеї до 100 метрів, які заповнювалися тілами страчених.

Дем'янів Лаз – урочище біля Івано-Франківська, місце масових розстрілів в'язнів з тюрми НКВС. Розстріли проводили в кінці червня перед відступом радянських військ в 1941 році. Під час розкопок тут знайшли людські кістки і змогли ідентифікувати 524 осіб.

На початку грудня 1934 року в Харківському оперному театрі відбувся З’їзд народних співців Радянської України, куди з різних областей було звезено 337 кобзарів та лірників.

Ухваливши відповідні резолюції, незрячих співців повантажили до ешелону і підвезли до околиць ст. Козача Лопань.

Пізно увечері кобзарів і лірників вивели з вагонів до лісосмуги, де були заздалегідь вириті траншеї. Вишикувавши незрячих кобзарів і їхніх малолітніх поводарів в одну шеренгу загін особливого відділу НКВС УСРР розпочав розстріл… Коли все було закінчено, тіла розстріляних закидали вапном і присипали землею. Музичні інструменти спалили поряд…

Указом Президента України № 431/2007 від 21 травня 2007 року "Про заходи у зв'язку з 70-ми роковинами Великого терору – масових політичних репресій 1937 – 1938 років" в Україні встановлено День пам'яті жертв політичних репресій, який відзначається щороку у третю неділю травня. Про це повідомляє «Голос свободи».