• Головна
  • Новини
  • 201 річницю автора мелодії гімну України о. М. Вербицького вшанують на Львівщині та в Польщі...

201 річницю автора мелодії гімну України о. М. Вербицького вшанують на Львівщині та в Польщі

02.03.2016, 10:23
201 річницю автора мелодії гімну України о. М. Вербицького вшанують на Львівщині та в Польщі - фото 1
4 березня відзначатиметься 201 річниця з дня народження автора мелодії Державного гімну України о. Михайла Вербицького.

Вербицький.jpg4 березня відзначатиметься 201 річниця з дня народження автора мелодії Державного гімну України о. Михайла Вербицького.

Цього дня в Яворові (Львівщина), біля пам’ятника Михайлові Вербицькому за участі представників влади та громадськості священики відслужать панахиду та відбудеться покладання квітів до пам’ятника славетному українцю. Про це повідомив власкор IA ZIK з посиланням на дані Яворівської РДА.

Опісля, о 15 годині, в Яворівській дитячій школі мистецтв імені Михайла Вербицького відбудуться урочистості з нагоди 201-ї річниці від дня народження отця-композитора.

У суботу, 5 березня, делегація з Яворівщини вирушить у Республіку Польщу, у с. Млини, де візьме участь у молебні за душу Михайла Вербицького.

Також у цей день, в яворівському селі Залужжя пройде літературно-мистецький вечір та панахида до 201-ї річниці від дня народження М. Вербицького, захід розпочнеться о 14 годині.

Михайло Вербицький (1815-1870) – композитор, автор мелодії Державного гімну «Ще не вмерла України». Навчався в Перемишльській гімназії та музичній школі. 1833 року вступив до Львівської духовної семінарії. 1850 року став священиком. У 1863 р. написав музику до віршів Павла Чубинського «Ще не вмерла України». Вже в 1917 і 1992 роках цей твір було офіційно визнано Національним гімном України. У 1850–1853 роках був парохом у селах Завадові та Залужжі Яворівського повіту, а 1856 року одержав парафію у селі Млинах (тепер Республіка Польща). У Млинах збереглася дерев’яна церква, в якій служив отець Михайло Вербицький. Поруч – його могила, зведено пантеон.