Любомир (Гузар): я б не хотів третього Майдану в Україні

25.11.2015, 10:55
Любомир (Гузар): я б не хотів третього Майдану в Україні - фото 1
Архиєпископ-емерит УГКЦ Любомир (Гузар) не є у захопленні від дій нинішньої влади, проте не хотів би, аби українці утретє вийшли на Майдан. Про це першоєрарх розповів у інтерв’ю для РІСУ.

948733.gif-7.gifАрхиєпископ-емерит УГКЦ Любомир (Гузар) не є у захваті від дій нинішньої влади, проте не хотів би, аби українці утретє вийшли на Майдан. Про це першоєрарх розповів у інтерв’ю для РІСУ.

«Я б дуже хотів, щоб влада на різних рівнях почала справді діяти в дусі Майдану. Майдан був великим позитивним кроком. Ми як жоден інший народ у світі масово показали нашу волю – сотні тисяч стояли на майданах в Києві та в інших містах. Проте зараз і провідники, і сам народ рухаються надто повільно. На Майдані багато хто задекларував бажання змін, але, повернувшись з нього, чи всі живуть тими змінами у своїх містах, містечках і селах?», - запитує кардинал.

На його думку, українці мають більше працювати, а не балакати.

«Коли потрібно, то не треба мовчати, треба сказати відповідальним людям, що не так. Але ті, хто при владі, і ті, хто без влади, тобто громадянське суспільство, мають дуже щиро працювати. І кожна сторона може помилитись. Так, очікування людей можуть бути оправданими, але можуть бути і штучними, невиправданими. З іншого боку, коли влада обіцяє, а не виконує, то я не дивуюся, що народ протестує», - зазначив він.

Я б не радо бачив те, що називають третім Майданом. Я б радше хотів бачити людей, що взялися до роботи на всіх рівнях. Зараз є нова система, хоча вона досить дивно звучить – децентралізація, але принцип дуже здоровий – передати місцевим людям відповідальність за їхнє життя. Цей принцип ще часто називають субсидіарністю. Треба справді передати владу, зробити людей відповідальними. Щоб здійснювалося те, що має бути, щоб влада показала справжню політичну волю, справжнє практичне бажання. Коли всі візьмуться до роботи, то не потрібен буде третій Майдан», - додав архиєпископ-емерит.