Сьогодні – День української писемності та мови

09.11.2015, 10:17
Сьогодні – День української писемності та мови - фото 1

Сьогодні, 9 листопада, в Україні відзначають День української писемності та мови. З 1997 року День української писемності відзначається щороку 9 листопада на честь літописця Нестора – послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. Дослідники вважають, що саме з Нестора-літописця і починається українська писемність.

писемність.jpgСьогодні, 9 листопада, в Україні відзначають День української писемності та мови. З 1997 року День української писемності відзначається щороку 9 листопада на честь літописця Нестора – послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. Дослідники вважають, що саме з Нестора-літописця і починається українська писемність.

Петро Порошенко привітав українців з Днем української писемності та мови:

«Наша мова є серцем і душею вільнолюбного українського народу. Велична та нескорена, вона гартувалася протягом усієї своєї тисячолітньої історії, нерозривно пов’язаної із боротьбою за незалежність Української держави.

Сьогодні захисники Вітчизни, мужньо обороняючи свою землю від підступного ворога, знову відстоюють наше право сповідувати власні цінності, серед яких найперша – право українського народу говорити рідною мовою.

Переконаний, що саме єдина державна мова – українська – є запорукою нашої згуртованості, могутньою зброєю у протистоянні спробам руйнування Української держави. Тому вироблення і реалізація ефективної мовної політики – наше першочергове завдання. Як Президент України, закликаю усіх докласти максимум зусиль для підтримки української мови.

«Без мови рідної, юначе, й народу нашого нема». Пам’ятаймо заповіти українських класиків та робімо висновки із нашої історії.

Хай вічно звучить українська мова!»

За традицією, у цей день по радіо в прямому ефірі транслюють "Диктант національної єдності", який можуть написати всі бажаючі.

Як повідомили у прес-службі Держкомтелерадіо, щоб стати учасником його написання, слід увімкнути об 11:00 перший канал Українського радіо або телеканал "UA.Перший". Диктант складатиметься зі 160-170 слів.

В Держкомтелерадіо також відзначили, що цього року радіодиктант отримав статус міжнародного. Хоча і раніше у ньому брали участь українці зарубіжжя, їхні роботи надходили в НРКУ електронною поштою із різних куточків світу. Цього року про свою участь у написанні диктанту офіційно оголосили українські громади китайських міст Шанхая і Тяньшоу.

Для перевірки треба надіслати текст диктанту протягом двох днів на адресу Українського радіо: 01001, Київ-1, вул. Хрещатик 26.

Цю акцію було започатковано 2000 року. Відтоді щороку всі охочі - в Україні та за її межами - можуть взяти участь у написанні радіодиктанту і не лише з’ясувати, чи добре знають українську мову, а й продемонструвати єдність з усіма, хто любить і шанує українське слово.