• Головна
  • Новини
  • «Ми всі кримські татари»: в Україні проходять акції в пам'ять жертв депортації...

«Ми всі кримські татари»: в Україні проходять акції в пам'ять жертв депортації

18.05.2015, 12:15
«Ми всі кримські татари»: в Україні проходять акції в пам'ять жертв депортації - фото 1
У день депортації кримськотатарського народу, 18 травня, у Києві відбудуться два масштабні пам'ятні заходи – концерт-реквієм, який пройде в Національній опері України та всеукраїнський жалобний мітинг, присвячений річниці трагедії.

1A7.gif-7.gifУ день депортації кримськотатарського народу, 18 травня, у Києві відбудуться два масштабні пам'ятні заходи – концерт-реквієм, який пройде в Національній опері України та всеукраїнський жалобний мітинг, присвячений річниці трагедії. На концерті будуть присутні кримськотатарські лідери, а також представники української влади. Джерело в оточенні президента України повідомило кореспонденту Крим.Реалії, що з високою ймовірністю захід відвідає Петро Порошенко.

У київському представництві Меджлісу сподіваються на те, що всеукраїнський мітинг буде масовим. «Звичайно, він буде не такий масовий, як у Криму. Але тут, за нашими оцінками, близько 3 тисяч кримських татар уже є. Але крім того, й інші теж будуть приєднуватися. Торік ще не так було багато переселенців, але й то було досить людно», – сказав у коментарі для Крим.Реалії Уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

Інформаційну підтримку проведенню мітингу надає міністерство інформполітики України. Відомство розмістило сітілайти у Києві із закликом до містян прийти на акцію. Головне гасло мітингу: «18 травня ми всі – кримські татари».

Верховна Рада України 14 травня ухвалила рішення доповнити постанову «Про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2015 році» положенням про вшанування пам'яті жертв депортації 18 травня 2015 року на державному рівні. Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров у коментарі для Крим.Реалії зазначив, що це рішення парламенту є черговим невеликим кроком у бік деокупації Криму.

«Ми даємо дуже чіткі й потужні сигнали кримському співтовариству, ми підкреслюємо для міжнародного співтовариства свою позицію. Певним чином ми даємо сигнали тим, хто намагається в Криму укоренити окупаційний режим. З усіх цих точок зору це рішення є позитивним», – сказав голова Меджлісу.

Підготувалося до річниці депортації й міністерство освіти і науки України. У всі школи відомство розіслало лист, в якому рекомендує 18 травня провести єдиний урок, присвячений вшануванню пам'яті початку депортації кримських татар і представників інших народів з території Криму.

«У тій складній ситуації, в якій ми опинилися, важливо, щоб усі наші учні пам'ятали про цю трагедію, про нелегку долю кримськотатарського народу. І цей урок, який буде, має звернути на це увагу», – сказав у коментарі для Крим.Реалії директор департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Юрій Кононенко.

За його словами, проведення уроку про депортацію не є обов'язковим. Міністерство тільки порекомендувало школам проводити такі заняття і вислало методичні матеріали. А адміністрації навчальних закладів і вчителі будуть вирішувати, чи проводити їм урок, на свій розсуд.

На самому ж півострові 18 травня у знак солідарності з кримськотатарським народом представники усіх релігійних конфесій Криму візьмуть участь у колективній молитві – «Молитва пам’яті і єдності”. Таке рішення було прийнято 15 травня на засіданні міжконфесійної ради Криму «Мир – дар Божий», повідомляє ДУМК.