• Головна
  • Новини
  • На Волині з’ясовували, чим загрожує Україні діяльність Московського Патріархату...

На Волині з’ясовували, чим загрожує Україні діяльність Московського Патріархату

06.02.2015, 12:46
На Волині з’ясовували, чим загрожує Україні діяльність Московського Патріархату - фото 1
Протистояння Київського та Московського Патріархатів є не лише конфлікт інтересів представників двох гілок українського православ’я, а й загрозою національній безпеці. Бо Росія веде інформаційну та ідеологічну війну, у якій релігійна складова відіграє не останню роль.

IMG_0087w.gif-5.gifПротистояння Київського та Московського Патріархатів є не лише конфлікт інтересів представників двох гілок українського православ’я, а й загрозою національній безпеці. Бо Росія веде інформаційну та ідеологічну війну, у якій релігійна складова відіграє не останню роль.

Про це йшлося у Луцьку 5 лютого під час круглого столу на тему: «Українська Церква: між «русскім міром» та українським світом». Участь у заході взяли священнослужителі, представники влади, громадськості, повідомляють Волинські новини.

Представник інформаційного центру «Майдан моніторинг» Володимир Ханас, який очолює діяльність Української миротворчої школи на Волині, задав тон подальшій дискусії, зазначивши, що у регіоні чітко простежується конфлікт Київського та Московського Патріархатів Української Православної Церкви. Він також наголосив, що актуальним залишається питання, чи є українською Церква Московського Патріархату, чи це просто філія Російської Церкви в Україні.

Експерт Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу Михайло Шелеп зауважив, що тема міжконфесійних конфліктів є дуже вигідною для Росії. І вона уміло використовує це у інформаційній війні проти України. Погіршує ситуацію те, що люди не перевіряють інформацію, яку отримують, а сліпо вірять написаному. Як приклад, він розповів про історію, коли ЗМІ розтиражували новину про те, що священик МП відмовився відспівувати загиблого українського солдата. Проте, як виявилось згодом, це була неправда.

Михайло Шелеп також наголосив, що не можна узагальнювати і говорити про всіх представників Церкви однаково. Мовляв, Валентин Марчук, речник УПЦ (МП) не зміг бути присутнім під час круглого столу, оскільки у цей час перебуває на Донбасі, визволяє з полону українських солдатів.

Голова інформаційно-видавничого центру Волинської єпархії Київської Патріархії протоєрей Віталій Собко натомість назвав великою бідою розділення українських Церков. Якби не цей поділ, то вдалося б уникнути багатьох трагічних речей.

«Наша ціль – єдина православна Українська Церква. Ціль дуже проста, але складна для реалізації. Адже ворог намагається перевернути з ніг на голову – очевидні речі викривлюються за допомогою релігійних почуттів та навіть православних канонів. Поки в Україні є така велика Церква, яка керується з Москви, чекати на мир і спокій – дарма», - заявив він.

За його словами, Київський Патріархат приклав чимало зусиль для об’єднання в єдину Церкву, але цього так і не відбувається. Навіть останні трагічні події, які мали б пришвидшити цей процес, тільки затягують його. На його переконання, об’єднання у найближчий час є проблематичним, бо цьому заважає Росія.

Єдиним виходом із ситуації священик вбачає бойкот Російської Церкви: потрібно, щоб люди не відвідували її, а держава - не підтримувала.

На думку кандидата філософських наук, голови ВОГО «Християнський рух на життя» Антоніни Євтодюк, релігійні конфлікти є набагато небезпечнішими, ніж це здається на перший погляд. Бо тут заторкуються питання державної безпеки. Як наголосила пані Антоніна, волинянам слід бути готовими до того, що не сьогодні-завтра віряни Московської Патріархії церковнослов’янською мовою скажуть: «Путін, вводь війська, нас потрібно рятувати».

Мовляв, ще два роки тому, перебуваючи в Росії з робочим візитом, вона зрозуміла, що буде війна, адже майже прямим текстом місцеві священнослужителі заявляли: «Вам Україну просто так не віддадуть!».

Не дивлячись на те, що в Росії активно триває ісламізація суспільства, тамтешні політологи, історики, філософи та психологи витрачають безліч зусиль та коштів на те, щоб штучно створити ідею так званого «руского міра».

Антоніна Євтодюк зазначила, що Росія веде війну за свідомість українців, активно використовуючи при тому Церкву - терорист Гіркін привіз зброю в Україну разом з Дарами Волхвів.

Думку кандидата філософських наук поділяє єромонах Дмитро з Жидичинського монастиря.

Автора ідеї так званого «руского міра» російського Патріарха Кіріла він назвав Гітлером. Один – у свій час розв’язав Другу світову війну під приводом «об’єднання народу», а інший – розробляв штучну причину для того, аби Росія мала змогу ввести війська в Україну під тим же приводом, сказав єромонах.

Начальник сектору у справах релігій обласного управління з питань внутрішньої політики Василь Гайдук зауважив, що вирішувати конфлікт слід виключно в юридичній площині та поважати права віруючих з обох сторін.

Він порадив не вносити розбрату між православними. Мовляв, чим більше ми будемо звинувачувати Московський Патріархат, тим більше його відштовхуватимемо.

Він також вважає, що конфлікти тривають не за релігію, а речі більш земні, матеріальні:

«Всі розуміють, що нині, в більшості випадків, це конфлікт за майно: за храм, будинок священика, церковне начиння».

Проте цю думку різко осудив депутат Волинської облради Микола Собуцький.

За його словами, такі заяви є абсурдними. Депутат заявив, що підготує відповідний запит на сесію облради щодо відповідності Василя Гайдука займаній посаді.