• Головна
  • Новини
  • У Дніпропетровську 70-ті роковини трагедії Голокосту зібрали посадовців, релігійних діячів та громадськість...

У Дніпропетровську 70-ті роковини трагедії Голокосту зібрали посадовців, релігійних діячів та громадськість

29.01.2015, 09:34
У Дніпропетровську 70-ті роковини трагедії Голокосту зібрали посадовців, релігійних діячів та громадськість - фото 1
Захід почався спільною молитвою, зокрема, і за загиблими на Сході України.

exklusiv.gifУ Дніпропетровську вшанували пам'ять про жертв Голокосту. Церемонія відбулася у Музеї “Пам'ять єврейського народу та Голокост в Україні”, що знаходиться у центрі “Менора”. Там зібралися учасники делегації Європейського Союзу, які прибули до міста з гуманітарною місією. Також висловили співпереживання трагедії єврейського народу представники релігійних громад міста. Захід почався спільною молитвою, зокрема, і за загиблими на Сході України. 

Голокост_1.jpg

Єпископ Дніпропетровський та Криворізький УПЦ КП Симеон сказав: “Історія велика, яка б вона не була скорботна. Я сьогодні хотів би подякувати інституту (Інститут вивчення Голокосту “Ткума”), який сьогодні так активно займає позицію, відроджує сторінку до сторінки, шукає цю історію правдиву про загиблих людей. Вірю в те, що це — наше спільне горе. Вірю в те, що ми сьогодні — всі разом.”

“Історія має звичку повторюватися, – зауважив канцлер Донецького екзархату УГКЦ Василь Пантелюк і додав, – Голокост є великою трагедією єврейського народу, як і для нашого українського народу Голодомор 1932-1933 рр.”

Зараз жителі України, незалежно від національності та релігійної приналежності, переживають війну на Сході. І з якими втратами вона завершиться — невідомо. Тож віряни різних конфесій моляться за мир

Голокост_3.jpg

“На прикладах історії видно, що розум людини може бути штучно затьмарений. Бо, щоб видати зброю, у будь-якій країні потрібні дозвіл, довідка від психіатра. А коли сьогодні запускають системи “Град” — ніхто довідок не просить. Сьогодні ми повинні об'єднатися і не дозволити людству втратити розум!” – сказав голова мусульманської релігійної громади Дніпропетровська Рамазан Курбанов.

Зараз у Дніпропетровську проживає близько тисячі євреїв — жертв Голокосту. Вони та громада в цілому бояться нової війни і розуміють її наслідки. “Ми говоримо про 5-6 тисяч загиблих в Україні зараз. Ніби це і не надто багато, якщо порівнювати з 6 мільйонами євреїв, які загинули під час Голокосту. Але мова йде про десятки мільйонів людей, які живуть у страху і в паніці. І ми сьогодні просимо Всевишнього і сподіваємся на те, що це швидко закінчиться,”– підсумував головний рабин Дніпропетровська та області Шмуель Камінецький.

Голокост_2.jpg

Цього ж дня у центрі “Менора” розпочала роботу виставка “Нацистський німецький табір смерті — концентраційний табір Аушвіц”. Стенди з фотокопіями документів про створення спецзакладу, роботу усіх його 3-х підрозділів надала польська сторона з державного меморіалу пам'яті. І до сьогодні не вдалося встановити точної кількості вбитих та померлих. Втім, офіційно у музеї називають цифру півтора мільйона осіб. Серед них: 15 тисяч радянських військовополонених, 21 тисяча циган, не менше 70 тисяч поляків та понад один мільйон євреїв. За словами Ігоря Щупака, директора Музею, “Пам'ять єврейського народу та Голокост в Україні” та Українського інституту вивчення Голокосту “Ткума”, табір “Аушвіц-Біркенау став “символом Голокосту і символом геноциду взагалі”. “Ми дуже сподіваємося, що люди, які подивляться цю виставку, зрозуміють — ці уроки історії не абстрактні. Бо і сьогодні йде війна. І сьогодні з'являються люди, які пропагують зверхність до інших, зокрема, до українців. Сьогодні є люди, які для розваги чи з інших невідомих причин кажуть, що їдуть вбивати “укрів”. Тому ця виставка надзвичайно актуальна для євреїв, для українців, для росіян, для всіх нормальних людей”, – додав він.

Голокост_4.jpg

Після церемонії вшанування пам'яті про жертв Голокосту та оглядин виставки, гості зустрілися за круглим столом. Українці, євреї, поляки, німці, вірмени та азербайджанці, церковники та суспільні діячі говорили на тему “Тоталітаризм, Голокост та сучасна війна”. За словами Ігоря Щупака, обговорення залишило більше питань, ніж відповідей. Про це повідомила РІСУ з Дніпропетровська Софія Богуцька.