Глава УГКЦ: «Соборність є силою українського народу»

22.01.2015, 15:05
Глава УГКЦ: «Соборність є силою українського народу» - фото 1
Глава Української Греко-Католицької Церкви Патріарх Святослав у День Соборності України закликав людей доброї волі та всіх вірних Греко-Католицької Церкви тривати в безперервній молитві й пості.

Глава Української Греко-Католицької Церкви Патріарх Святослав у День Соборності України під час Літургії в екуменічному храмі Непорочного серця Марії та українських новомучеників, що на вулиці Інститутській у Києві, закликав людей доброї волі та всіх вірних Греко-Католицької Церкви тривати в безперервній молитві й пості.

«Ми не маємо права послабити сьогодні наших молитов. Адже ця соборна молитва, яка лунає в різних частинах України, але об’єднує нас перед Божим обличчям, є запорукою нашої перемоги», – наголосив Предстоятель УГКЦ.

svyatoslav_instytutska15.jpg

Сьогодні Україна відзначає день своєї Соборності. Що таке Соборність, що вона в собі несе? Чому нам так важливо собі усвідомити зміст цього поняття? «Слово «соборність» ми знаходимо в нашому Символі віри, - пояснив проповідник. – Святі отці в Нікеї і Константинополі, коли хотіли окреслити прикмети Христової Церкви, ісповідували так: вірую в єдину, святу, соборну і апостольську Церкву. Дослівно слово «соборна» перекладається «католицька». Це означає, що Христос заснував одну-єдину Церкву».

Для нас, українців, каже першоєрарх , слово «соборність» має ще інше значення. Зокрема, цього дня ми відзначаємо пам'ять історичної події – День злуки. «На Софійському майдані в єдину соборну державу була об’єднана Українська Народна Республіка і Західна Українська Народна Республіка. Наш український народ, який впродовж історії був пошматований між різними імперіями, нарешті здобув свою державу, до котрої входили всі ті, що хотіли жити в єдиній, вільній і незалежній Україні», – розповів Глава Церкви.

Блаженніший Святослав відзначив, що в День Соборності ми молимося в цьому маленькому храмі на вулиці Інститутській, який був збудований на місці пролиття крові Небесної сотні рік тому. «Цей храм є видимим знаком соборної молитви Майдану. Майдан зумів встояти і перемогти, тому що він молився, молився разом. «Усі ми єдналися у спільній молитві до нашого Спасителя. Тому ми відчули, що соборність не є географічним абстрактним поняттям. Соборність є силою українського народу, силою Української Держави», – наголосив Першоієрарх Церкви.

cj,jhyscxnm.jpg

Під час Літургії священнослужителі пом’янули всіх загиблих героїв Майдану, поранених, наших священиків, душпастирів різних конфесій, які в критичні моменти не покинули своїх людей, а були разом з ними і несли їм Слово Боже.

«У храмі на Інститутській хочемо вознести до Господа наші прохання за наше військо, - за тих, хто сьогодні за Соборність України віддає своє життя. Якось дивно Господь склав усі ті історичні моменти. Цими днями відбуваються важкі кровопролитні бої в Донецькому аеропорту, на 29-му і 31-му блокпостах і на всій лінії розмежування продовжує литися кров. Але ми віримо, що як встояв і переміг Майдан, тому що молився, так і вистоїть і переможе соборна Україна, тому що вона молиться», – зауважив Глава УГКЦ.

Після Літургії Патріарх Святослав відслужив Панахиду біля пам’ятного хреста Небесній сотні, що на вулиці Інститутській. Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Глава УГКЦ також взяв участь у відзначенні Дня Соборності на державному рівні. Як РІСУ повідомляла, покладання квітів до пам’ятників Тараса Шевченка та Президента Михайла Грушевського очолив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. Також у покладаннях квітів взяли участь члени Всеукраїнської ради Церков та релігійних організацій, урядовці, народні депутати України.