• Головна
  • Новини
  • «Допоможіть біженцям, і вони будуть апостолами єдності України» – Любомир (Гузар)...

«Допоможіть біженцям, і вони будуть апостолами єдності України» – Любомир (Гузар)

08.01.2015, 11:40

Блаженніший Любомир (Гузар) закликав українців допомагати вимушеним переселенцям з Донбасу. Ці люди згодом стануть нашими «апостолами єдності України» - повернуться додому і стануть розповідати своїм землякам, як їм допомогли у лиху годину у Центральній, і у Західній Україні.

Блаженніший Любомир (Гузар) закликав українців допомагати вимушеним переселенцям з Донбасу. Ці люди згодом стануть нашими «апостолами єдності України» - повернуться додому і стануть розповідати своїм землякам, як їм допомогли у лиху годину у Центральній, і у Західній Україні.

Про це архиєпископ Любомир сказав у інтерв’ю Радіо Свобода.

«Ми сьогодні маємо уже понад півмільйона людей, які покинули східні області й переселилися в інші краї України. Може, хтось в цьому добачує велике лихо? Звісно, це тяжко, я не заперечую. Але я також знаю, бо сам колись був скитальцем під час Другої світової війни, що я досі вдячний тим людям, які нас тоді приймали. То не були українці, то були австрійці та інші люди. Я пам’ятаю їхнє добро», - сказав він.

«Ті переселенці, яких ми з серцем приймемо, будуть апостолами єдності України, коли повернуться у домівки. Вони будуть розповідати тим, хто не виїжджав, що знайшли добрих людей і у Центральній, і у Західній Україні. «Ми їм вдячні», ¬¬– казатимуть ці люди. І вони цей досвід повезуть назад до Донбасу і будуть про це говорити, і в своєму серці будуть носити ту вдячність й будуть оповідати своїм дітям, як їм допомогли інші українці у лиху годину», - продовжив думку архиєпископ.

Екс-Глава УГКЦ зауважив, що людей на Донбасі та у Криму упродовж довгих років«годували» брехнею, вбиваючи у голови, що люди в Центральній Україні й Західній Україні – то їхні вороги, то ті, що хочуть їм зла.

«У Криму один місцевий житель мені розповів, що навіть ті програми, які транслювалися по радіо українською, не були в українському дусі. Говорилося українською мовою, але говорилося не про Україну. Цілі покоління виховували в дусі, противному Україні. І якщо люди в такому жили, то чи можна їх судити за те, що там сталося так, як сталося?», - запитує Блаженніший Любомир

За його словами, серед мешканців Донбасу та Криму є чимало щирих українських патріотів.

«Вони в усі часи старалися там пояснювати людям правду про Україну. І зараз ми багато маємо вчитися від них про те, як боронити Україну. Тому ми мусимо бути дуже обережні, коли ми судимо або зберемося судити і кажемо: «О, ті люди собі самі напитали то, що мають. Нехай тепер терплять». Чи справді вони цього хотіли? Чи вони сьогодні терплять за свої гріхи, чи за гріхи інших – за гріхи тих, хто їх обманював?», - наголосив Блаженніший Любомир (Гузар).