• Головна
  • Новини
  • Єпископи УГКЦ закликали українців вилікуватися від корупції, а політиків – від популізму...

Єпископи УГКЦ закликали українців вилікуватися від корупції, а політиків – від популізму

16.09.2014, 13:18
Єпископи УГКЦ закликали українців вилікуватися від корупції, а політиків – від популізму - фото 1
У Синодальному посланні від 13 вересня до вірних УГКЦ та всіх людей доброї волі щодо суспільно-політичної ситуації в Україні напередодні виборів єпископи УГКЦ назвали сьогоднішні ситуацію в Україні – паломництвом народу до справжньої свободи.

У Синодальному посланні від 13 вересня до вірних УГКЦ та всіх людей доброї волі щодо суспільно-політичної  ситуації в Україні напередодні виборів єпископи УГКЦ назвали сьогоднішні ситуацію в Україні – паломництвом народу до справжньої свободи.

«Пройшовши визвольний досвід Революції гідності, ми спільно переносимо трагічний військовий конфлікт, анексію Криму й агресію з боку сусідньої держави на Cході України, переживаємо складну економічну кризу, постійно стоїмо перед викликами в політичній сфері», – йдеться у посланні єпископів, які порівняли сьогоднішню ситуацію з історією зі Старого Завіту, коли народ Ізраїлю під проводом Мойсея 40 років здійснював своє паломництво від рабства до свободи.

Синод.jpg

У час українського паломництва вони закликають народ України до консолідації та об’єднання: «Нас має єднати не лише горе, небезпека, страх, а й розуміння спільної долі і спільного майбутнього».

Єпископи закликали українців «витривало крокувати дорогою правди та свободи, щодня будувати наше майбутнє ревною молитвою, солідарністю зі стражденними і потребуючими, підтримкою всіх ініціатив, державних і громадських, скерованих на захист нашої Батьківщини та утвердження в нашому народі Божого спасенного Закону».

Єрархи схиляють голову перед усіма героями, які віддали своє життя за волю і незалежність нашої держави, за гідність кожного українця, кожного європейця. Особливі слова подяки владики УГКЦ адресують всім, хто сьогодні «самопожертвою стоять на фронті нашої спільної свободи».

Окремою темою у посланні проходять позачергові вибори до Верховної Ради України, які владики УГКЦ охарактеризували як «чи не найскладніші й найважливіші в історії нашої держави». Тому владики сьогодні закликають народ України до єдності – «до об’єднання не навколо політичних фігур, а навколо спільного розуміння нашого майбутнього».

«Сьогодні наш політичний устрій залежить від нас, бо Господь Бог, Джерело всієї влади, доручив її народові. Тому наша відповідальність – привести до влади чесних і мудрих політиків. Можливо, кожен зокрема не має надто великого впливу на політиків чи ситуацію, але, будьмо певні, навіть один голос, один чесний вибір, може бути вирішальним на локальному рівні і сприяти спільному правильному рішенню в масштабах всієї країни. Не перекладаймо відповідальності на інших, робімо свій вибір мудро і чесно», – закликають єпископи УГКЦ.

Вони особливо застерігають українців не спокуситися на улесливі гасла популістів, які породжують паніку та спонукають до порожнього критиканства: «Конструктивна критика сприяє єдності, тоді як критиканство і політиканство – від неї віддаляють. Не вірмо тим, хто обіцяє блискавичне вирішення всіх проблем. Україні потрібні глибинні і послідовні реформи у дуже багатьох сферах, як це виявили політична та економічна криза, а тим більше війна. Для реформ ми потребуємо мудрості і мужності політиків та єднання народу, адже реформи, напевно, будуть болісними та довготривалими. Слід без зволікань починати їх впроваджувати. Український народ, після Майдану, справедливо очікує реформ, навіть їх вимагає».

В УГКЦ закликали українське суспільство вилікуватися від болячок корупції, грошолюбства, подвійної моралі та безкарності у зловживанні владою, а політиків – до жертовності. «Довірена вам влада передбачає насамперед відповідальність перед людьми, які вам довірилися. Нехай завжди буде перед вами жертва Небесної сотні Майдану, а тепер уже й тисяч загиблих українських воїнів і мирних мешканців Сходу. Нехай це стане мірилом для кожного вашого рішення», – закликають владики УГКЦ політиків.

На завершення послання владики наголосили: «Ми довірилися Богові і пішли паломницьким шляхом гідності та свободи.…Перед нами багато непевності: ми не знаємо, якою ця дорога буде і скільки вимагатиме жертв, скільки воїнів світла буде потрібно, щоб вивести нас із пітьми. На багато питань ми не маємо відповіді. Ніхто не має. Відповідь має лише Господь, який каже: «Не бійтеся! Ідіть! Я буду з вами!» У цьому ми можемо бути певними. Тому йдімо разом із Богом!»