• Головна
  • Новини
  • Архиєрейський Собор УПЦ (МП) може обрати Предстоятелем єрарха проросійської орієнтації, - релігієзнавець...

Архиєрейський Собор УПЦ (МП) може обрати Предстоятелем єрарха проросійської орієнтації, - релігієзнавець

07.07.2014, 12:30
Архиєрейський Собор УПЦ (МП) може обрати Предстоятелем єрарха проросійської орієнтації, - релігієзнавець - фото 1
Український релігієзнавець Андрій Юраш вважає, що в УПЦ (МП) нині немає беззаперечної кандидатури на митрополичу кафедру. За його словами, нині можливими залишаються три моделі обрання нового Предстоятеля.

j889.jpgУкраїнський релігієзнавець Андрій Юраш вважає, що в УПЦ (МП) нині немає беззаперечної кандидатури на митрополичу кафедру. За його словами, нині можливими залишаються три моделі обрання нового Предстоятеля. Не виключено, що Архиєрейський собор обере кандидата, який представлятиме традиційну промосковську централізаційну позицію. Про це Андрій Юраш розповів в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Багато підстав щодо перспективності саме такої кандидатури став останній Синод УПЦ, на якому було прийнято кілька показових постанов – рішення про усунення від активного церковного спілкування персоналій, які явно були проукраїнськи налаштовані: юриста Київської митрополії пана Волинця, позбавлення права керувати нагородним відділом митрополита Олександра Драбинка і позбавлення керівництва Ужгородською академією архимандрита Віктора Бедя», – каже релігієзнавець.

Водночас, є ймовірність і того, що наступником митрополита Володимира стане поки що неусвідомлений у середовищі єпископату лідер, який об’єднає навколо себе більшість, що буде зорієнтована на діалог з УПЦ Київського Патріархату та на створення нової церковної структури, що зможе об’єднати усі києвоцентричні сили українського православ’я, вважає Андрій Юраш.

За словами експерта, очолити УПЦ (МП) може й людина, яка намагатиметься зберігати статус-кво. Тобто спробує продовжити на певний період стиль керівництва Митрополита Володимира, який дозволяв співіснувати різним ідентичностям та ідеологічним виявам.

Найближчим часом відбуватимуться відкриті та приховані переговори, які викристалізують групи єрархів, що лобіюватимуть своїх кандидатів, зауважує Андрій Юраш. Але, переконує він, позиція Архиєрейського Собору не може бути тотожною позиції Синоду.

«У Синоді 7 з 9 постійних членів – це представники найконсервативнішої і найстаршої генерації єрархів, чия свідомість, ментальність, ідеологія сформувалися багато десятирічь тому, коли альтернативи московському центру не було. Натомість є абсолютна більшість єрархів, які отримали світоглядні орієнтири в останні два десятиліття, в умовах незалежної України, які звикли до того, що у суспільстві існує плюралізм, що є незалежна Українська держава», – зазначає Юраш.

Андрій Юраш запевняє, що модель проукраїнського розвитку поставлять на порядок денний, але водночас він висловлює сумнів, що така модель переможе. Експерт нагадує, що місцеблюстителем УПЦ (МП) є Митрополит Онуфрій, призначений саме Синодом. Відтак найбільш ймовірним та прийнятним для більшості єрархів експерт вважає обрання Митрополитом київським перехідної особи, яка би нічого радикально не змінювала.