• Головна
  • Проекти
  • Всеукраїнська Рада Церков засудила посягання на свободу віросповідання в анексованому Криму...

Всеукраїнська Рада Церков засудила посягання на свободу віросповідання в анексованому Криму

12.06.2014, 16:31
Члени ВРЦіРО переконані, що протиріччя мають вирішуватися у цивілізований спосіб, на основі державних законів і справедливості шляхом діалогу або на підставі правочинних судових рішень.

Представник головуючого у Всеукраїнській Раді Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) митрополит Бориспільський і Броварський Антоній (Паканич), керуючий справами Української Православної Церкви (Московський Патріархат) від імені ВРЦіРО 6 червня поширив "Заяву щодо посягань на свободу віросповідання та спроб розпалення міжконфесійної ворожнечі".

ВРЦіРО вважає особливо небезпечними будь-які спроби насильницького і самоуправного, з погрозами життю духовенства і віруючих, вирішення існуючих міжконфесійних протиріч або майнових конфліктів.

Члени ВРЦіРО переконані, що протиріччя мають вирішуватися у цивілізований спосіб, на основі державних законів і справедливості шляхом діалогу або на підставі правочинних судових рішень.

Текст заяви

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій висловлює глибоке занепокоєння спробами під будь-якими гаслами розпалити в Криму та інших регіонах України міжконфесійну ворожнечу, втягнути Церкви і релігійні організації, духовенство у безпосереднє силове протистояння.

Всім відома відмінність у поглядах між релігійними конфесіями в Україні. Також і взаємні відносини між окремими Церквами чи їх місцевими громадами не зажди позбавлені протиріч, в тому числі у майнових справах. Однак, великим досягненням українського народу, релігійної спільноти в нашій державі, Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організації є збереження миру і міжконфесійного порозуміння, налагодження між релігійними організаціями діяльної та плідної співпраці у різних сферах, де це є можливим.

Ми хочемо, щоб ці досягнення були збережені, а міжконфесійне порозуміння сприяло досягненню миру та порозуміння в Україні. Тому, враховуючи важкі обставини, у яких перебуває зараз наша країна, ми вважаємо особливо небезпечними будь-які спроби насильницького і самоуправного, з погрозами життю духовенства і віруючих, вирішення існуючих міжконфесійних протиріч або майнових конфліктів.

Переконані, що протиріччя мають вирішуватися у цивілізований спосіб, на основі державних законів і справедливості шляхом діалогу або на підставі правочинних судових рішень. Насильство не вирішує проблем, а лише породжує нові, бо зло породжує більше зло.

Тому ми звертаємося до української влади, а також до діючої влади в Криму, із закликом робити все можливе для недопущення силових дій у міжконфесійних відносинах. Також ми закликаємо всіх наших вірних і прихильників не піддаватися на провокації, не брати участі у силових діях щодо прихильників інших конфесій, не сприяти розпалюванню міжконфесійної ворожнечі та шанувати свободу віросповідання кожної людини.

Ми засуджуємо будь-які спроби вирішувати міжконфесійні та міжрелігійні конфлікти із застосуванням насильства та запереченням права на вільне сповідування своєї віри. Ми усвідомлюємо, що існують деструктивні сили, зацікавлені у поглибленні кризи в Україні, у розпалюванні ще більшого протистояння, у включенні в нього релігійного чинника. Спільними зусиллями нам вдавалося зберігати в Україні міжконфесійний мир, зупиняти провокації. Сподіваємося, що так буде і надалі.

За дорученням Всеукраїнської Ради

Церков і релігійних організацій

Представник Головуючого у ВРЦіРО

+ Антоній

митрополит Бориспільський і Броварський

Керуючий справами Української Православної Церкви