• Головна
  • Проекти
  • Кримські татари вимагають права на самовизначення та національно-територіальну автономію...

Кримські татари вимагають права на самовизначення та національно-територіальну автономію

18.05.2014, 18:48
Кримські татари вимагають права на самовизначення та національно-територіальну автономію - фото 1
Кримські татари заявили про необхідність негайного відновлення своїх прав та припинення дискримінації за політичними, національними та релігійними мотивами.

Кримські татари заявили про необхідність негайного відновлення своїх прав та припинення дискримінації за політичними, національними та релігійними мотивами.

Про це йдеться у резолюції, одностайно ухваленій учасниками траутного мітингу у Сімферополі до 70-річчя депортації кримських татар.

У документі, який зачитав член Меджлісу Ділявер Акієв, наголошується: Республіці Крим необхідно надати статус національно-територіальної автономії ''для реалізації права кримських татар на самовизначення на своїй історичній території''.

татари.jpg

"Ми вимагаємо негайного припинення дискримінації та репресій щодо кримських татар за політичними, національними та релігійними мотивами", - заявляється у резолюції. 

Також кримські татари заявляють про вимогу відновити історичні назви, які зазнали зміни після депортації кримських татар, ухвалити закони, які будуть гарантувати їх представництво в органах влади Криму, а також визнати Курултай та Меджліс - представницькими органами корінного народу Криму.

Учасники траурного мітингу звернулися  із закликом до усіх демократичних сил, урядів, парламентів та міжнародних організацій "виступити гарантами відновлення прав кримськотатарського народу та його розвитку на своїй батьківщині". 

Разом з тим лідер Меджлісу Рефат Чубаров заявив, що кримські татари ''мають об'єднуватися навколо представницького органу – Меджлісу''.

Чубаров також закликав співвітчизників активніше домагатися відкриття кримськотатарських національних класів у школах Криму.

Звертаючись до молоді, глава Меджлісу  закликав її представників не піддаватися на провокації.

Також  Чубаров зяавив, що Меджліс домагатиметься зняття заборони на в'їзд до Криму народного депутата України, лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемільова.

Під час траурного мітингу та виступів представників Меджлісу над учасниками акції постійно кружляли вертольоти. Про це повідомляє «Українська правда».