Єпископ УГКЦ пояснив, як відзначати День перемоги

09.05.2014, 10:05
Єпископ УГКЦ пояснив, як відзначати День перемоги - фото 1
Адміністратор Патріаршої курії УГКЦ єпископ Богдан (Дзюрах) пояснив, як українці повинні відзначати День перемоги. На його думку, війна – це не парад, а трагедія, тому й наша пам’ять за загиблими та тими, хто на війні зазнав страждання, “має перейти в молитву”.

dzjurax_a.jpgАдміністратор Патріаршої курії УГКЦ єпископ Богдан (Дзюрах) пояснив, як українці повинні відзначати День перемоги. На його думку, війна – це не парад, а трагедія, тому й наша пам’ять за загиблими та тими, хто на війні зазнав страждання “має перейти в молитву”.

Про це владика Богдан сказав під час проповіді у Патріаршому соборі 8 травня - у день, коли завершилася війна з нацистською Німеччиною.

«Ми повинні пам’ятати про загиблих у війні, щоб не допустити подібної агресії в сучасній історії людського роду. Проте ця пам’ять має перейти в молитву за тих, хто віддав своє життя за визволення від нацизму, за тих, хто став причиною цього страждання, а також за себе, щоб у нас не закралася ненависть і бажання помсти», - зазначив він.

За словами єпископа, у самій тільки Україні 14 мільйонів людей не дочекалися того дня, коли припиниться війна.

«Завтра в нас будуть святкувати День перемоги, що сягає коренями радянського минулого і несе цю ідеологію (до 1965 року в СРСР ця дата не була позначена червоним кольором і навіть не була вихідним днем). Проте війна – це не парад, а трагедія, нещастя, біль. Міркуючи про це, можна тільки скорбити, тужити і молитися, дякуючи Богові за мир», - зауважив архиєрей.

Єпископ УГКЦ підкреслив, що у нас немає приводу для святкувань, а є нагода для роздумів, молитви і відповідальності, особливо в нашій країні, бо частина української землі - окупована.

«У нас проливається українська кров і сльози наших матерів. Тому в цей день потрібно молитися, щоб це нещастя не поширилося далі і щоб анексія Криму не стала прелюдією до ще більшої трагедії», - цитує слова владики Богдана Департамент інформації УГКЦ.