• Головна
  • Новини
  • В УПЦ КП назвали «лукавим» звернення Патріарха Кирила щодо подій в Україні...

В УПЦ КП назвали «лукавим» звернення Патріарха Кирила щодо подій в Україні

03.03.2014, 14:25
В УПЦ КП назвали «лукавим» звернення Патріарха Кирила щодо подій в Україні - фото 1
«Слова Глави Російської Православної Церкви не можна оцінити інакше, як недостойні православного архієрея та лукаві», – таку оцінку дала Прес-служба Київської Патріархії Зверненню Московського Патріарха Кирила у зв’язку з ситуацією в Україні.

КР.jpg«Слова Глави Російської Православної Церкви не можна оцінити інакше, як недостойні православного архієрея та лукаві», – таку оцінку дала Прес-служба Київської Патріархії Зверненню Московського Патріарха Кирила у зв’язку з ситуацією в Україні.

В УПЦ КП  піддали критиці те, що Глава РПЦ жодним словом не засуджує грубе втручання Російської Федерації у внутрішні справи України, військову агресію, розпалювання сепаратистських настроїв.

Патріарх Кирил пише: «Зроблю все можливе, щоб переконати всіх тих, у чиїх руках знаходиться влада, що не можна допустити загибелі мирних людей на дорогій для мого серця землі України». Скільки лукавства у цих словах, які породжують відразу кілька запитань. Чому він не каже, чи вважає Крим землею України? Чому Патріарх РПЦ  говорить лише про загибель «мирних людей» – доля українських військовослужбовців, які залишаються вірними даній присязі захищати Україну від іноземного агресора його не хвилює? Чи можна так розцінювати його слова, що Росія в праві вводити війська на територію України і окупувати Крим – головне, щоби при цьому не було вбито «мирних людей»?, – запитують  УПЦ КП.

В УПЦ КП обурені тим, що, говорячи про кров загиблих у Києві та інших містах України, Патріарх по суті покладає провину за неї не на колишню українську владу і особисто В. Януковича, а на «обидві сторони». «Зараз вже відкриті документи, які свідчать, що за риторикою діалогу Янукович і його команда задовго до подій 18-20 лютого в Києві готували силовий розгін акції протесту із застосуванням зброї та спеціальних підрозділів. Покладаючи провину за насильство у рівному ступені на вбивць і їхніх жертв, Патріарх Кирил уподібнюється тому лукавому духу, який обмовляв перед Богом праведного Іова Багатостраждального», – акцентують  в УПЦ КП..

«Український народ повинен сам, без зовнішнього впливу, визначати своє майбутнє» – пише Патріарх РПЦ. Але хіба не влада Росії та особисто її Президент протягом останнього часу чинили і продовжують чинити відкритий тиск на Україну з метою відмовитися від європейського шляху розвитку – що і стало першопричиною всіх нинішніх трагічних подій? Хіба не російські війська зараз стоять на кордонах України, погрожуючи вторгненням, а у Криму, сховавши свої розпізнавальні знаки і навіть обличчя, провадять окупацію? Хіба ці війська – не той злодій, який, як говориться у Євангелії – перелазить деінде, а не входить у двері? Якщо вони роблять правдиву справу – чому ховають свої обличчя, а влада Росії чому цинічно бреше, що її військ немає в Україні, і вона лише обмірковує «можливість їхнього введення»?, – запитують в УПЦ КП.

Лукавство Патріарха Кирилла, як стверджують в УПЦ КП,  виявляється і в тому, що людина з його найближчого оточення, один з головних речників Московського Патріархату протоєрей Всеволод Чаплін публічно вже виправдав російську військову агресію проти України, назвавши агресорів – миротворцями.

«В Україні немає жодної ненависті до російського народу і росіян, як нації. Ми добре розуміємо, що агресія – плід бездумної та відірваної від правди політики нинішнього кремлівського керівництва. Ми вдячні за підтримку всім тим росіянам, які, не боячись репресій, висловили осудження агресії. Ми вдячні всім у Росії, хто щиро молиться за мир в Україні та переконані, що Бог допоможе відстояти правду.  Всі знають, що диявол – неправда і отець неправди. Протягом тривалого часу контрольовані Кремлем російські ЗМІ нагнітають антиукраїнську істерію. Але Бог все бачить, і суд Його буде за кожне неправдиве слово. Особливо слово лукавства, сказане архіпастирем – бо кому, як Патріарху Кирилу, багато дано, з того більше і спитається», – наголошують у Прес-центр Київської Патріархії.