• Головна
  • Новини
  • Церква не визнала смерть волинянина на Майдані самогубством...

Церква не визнала смерть волинянина на Майдані самогубством

18.02.2014, 10:28
Волинянина Віктора Хом'яка, тіло якого виявили 27 січня на Майдані, із благословення владики УПЦ КП Михаїла (Зінкевича) поховали згідно із усіма православними канонами.

Волинянина Віктора Хом'яка, тіло якого виявили 27 січня на Майдані, із благословення владики УПЦ КП Михаїла (Зінкевича) поховали згідно із усіма православними канонами. Священик, який здійснював обряд поховання, настоятель храму Воздвиження Чесного Хреста Господнього отець Іван підтвердив, що бачив у загиблого шрами на голові, що проступали через волосся, і рани на руках, які все ж таки вказують на насильницьку смерть.

Як повідомляє сайт Волинські новини, 56-річного чоловіка знайшли у зашморгу на каркасі ялинки на Майдані Незалежності у Києві. Наступного дня столична міліція, із посиланням на висновки судмедекспертизи, повідомила, що причиною смерті стало самогубство. На цьому інформація про загиблого практично зникла. Проте рідні, близькі, друзі і представники Церкви переконані: чоловік – не самогубця. Дуже багато факторів, які, незрозуміло чому, не взяла до уваги міліція, вказують на насильницьку смерть.

Востаннє на зв’язок 55-річний Віктор Борисович Хом’як із села Голишів виходив 27 січня, - розповідає швагро загиблого, депутат Боратинської сільської ради Анатолій Цейко.

"Він подзвонив своїй дочці о восьмій ранку. Сказав, що дуже втомився і хоче піти відіспатися. Ще повідомив, що вагається, чи повертатись додому уже, чи лишатись на Майдані – чекати перемоги. А в одинадцять годин того ж дня дочці повідомили, що батька знайшли мертвим. Виходить, вона розмовляла із ним незадовго до смерті. Нам повідомили, що Віктор вчинив самогубство, але ми впевнені, що це – вбивство. Підтвердженням цього є дуже багато факторів. По-перше, до справи прикріпили лише його фото зі спини, де не видно саден і ран, а інше, де він у неприродній позі із зігнутими в колінах ногами і похиленим тілом назад, - нам тільки показали і не віддали, не прикріпили до справи. Це фото свідчить: людина, яка повісилася, не може знаходитися у такій позиції тіла. Фото швидше підтверджує, що чоловіка спочатку задушили, а потім підвісили на каркас ялинки, щоб зімітувати повішення. Крім того, і я, і священик нашої церкви, бачили на тілі садна, зокрема рани на голові і на руках, які підтверджують, що Віктор пручався, мабуть, робив спроби захистити себе", - каже Анатолій Феодосійович.

"Для чого з Віктором так вчинили – я не знаю. Можливо, хотіли показати, що на майдані небезпечно. Він просто попався провокаторам. Якби не він, був би хтось інший. Але те, що його вбили, - це 100%. Який сенс йому було їхати на Майдан уже в четвертий раз, щоб вчиняти самогубство? Він жив ідеями Майдану, був сповнений жагою до перемоги, хотів дочекатися результату. Він був простим українцем, не мав політичного мотиву, не брав участі у якихось угрупуваннях. Віктор допомагав будувати барикади, підтримував протестувальників. Як і багато інших простих щирих людей, він вирушив на Майдан, аби відстоювати правду і гідність українського народу", - додає сільський голова.

Смерть Віктора Борисовича не визнала самогубством і Українська Православна Церква Київського Патріархату. Із благословення владики Михаїла, Віктор Борисович був похований згідно із усіма православними канонами. Обряд поховання проводив настоятель Храму воздвиження Чесного Хреста Господнього отець Іван. Він розповів, що під час завершення чину похорону бачив у загиблого шрами на голові, що проступали через волосся, і рани на руках.

"Це не може бути самовбивством", - зазначає отець Іван, який теж, як і тисячі українців, стояв на Майдані за український народ.