• Головна
  • Новини
  • Янукович про Т. Шевченка: «Народ, якому Бог послав такого генія, не має права зійти з шляху національного відродження»...

Янукович про Т. Шевченка: «Народ, якому Бог послав такого генія, не має права зійти з шляху національного відродження»

17.02.2014, 09:20
Янукович про Т. Шевченка: «Народ, якому Бог послав такого генія, не має права зійти з шляху національного відродження» - фото 1
Президент на честь ювілею в два рази збільшив розмір Шевченківської премії - до 520 тис. грн.

Шевченко.jpgТемою засідання Гуманітарної ради при Президентові стала підготовка до урочистостей з нагоди 200-річчя з дня народження поета Тараса Шевченка. Президент на честь ювілею в два рази збільшив розмір Шевченківської премії - до 520 тис. грн., повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Коммерсант.

За словами Януковича, багато чого зробити вже вдалося. Зокрема, завершуються ремонтно-реставраційні роботи в Національному музеї Тараса Шевченка, будуються об'єкти національних шевченківських заповідників, "побудований музей в Мошнах, де зупинявся Кобзар під час останньої поїздки в Україну, завершується робота зі створення пам'ятника Шевченку в селі Вільшана". Президент додав, що " доручив уряду цього року збільшити розмір Шевченківської премії до 520 тис. грн" ( в 2012 і 2013 роках розмір премії становив 260 тис. грн).

- Народ , якому Бог послав такого генія, не має права зійти з шляху національного відродження! Народ повинен перш за все цінувати велич державної незалежності. Як казав Шевченко, в своїй хаті своя правда, і сила, і воля, - несподівано процитував Президент поему Тараса Шевченка "І мертвим , і живим ...". Цю ж цитату Віктор Янукович використав 22 січня у своєму зверненні до українського народу з нагоди Дня соборності.

В.о. міністра культури Леонід Новохатько розповів, які заходи вже виконані: "Вперше в Києві буде музей Шевченка, оснащений на європейському рівні. Там буде клімат -контроль - це потрібно для картин, а також пристойний гардероб, туалет, ліфт для людей з обмеженими можливостями. Буде також видане повне зібрання академічних творів Тараса Шевченка і книга "Краєзнавча Шевченкіана", що об'єднала дані про місця, де бував Шевченко по всій Україні" .

За словами учасників засідання, Янукович не забув про події на майдані Незалежності та вулиці Грушевського. Він закликав народ України "об'єднатися навколо пам'яті великого Кобзаря".

Початок урочистих заходів заплановано на 9 березня. До ювілею Кобзаря Національний академічний театр російської драми ім. Лесі Українки підготував постановку "Завжди один" про творчість поета.