• Головна
  • Новини
  • Наступний вибух буде сильнішим від того, що ми зараз спостерігаємо, - єпископ УГКЦ Венедикт (Алексійчук)...

Наступний вибух буде сильнішим від того, що ми зараз спостерігаємо, - єпископ УГКЦ Венедикт (Алексійчук)

05.02.2014, 11:55
Наступний вибух буде сильнішим від того, що ми зараз спостерігаємо, - єпископ УГКЦ Венедикт (Алексійчук) - фото 1
Примирення між протестувальниками з Євромайдану та партією влади можливе за умови вирішення усіх проблем, через які люди вийшли на вулиці. В іншому випадку примирення лише віддалить черговий вибух, який буде набагато потужнішим за попередній.

venedyk-s.jpgПримирення між протестувальниками з Євромайдану та партією влади можливе за умови вирішення усіх проблем, через які люди вийшли на вулиці. В іншому випадку примирення лише віддалить черговий вибух, який буде набагато потужнішим за попередній.

Таку думку в інтерв’ю Католицькому оглядачу висловив єпископ-помічник Львівський Венедикт (Алексійчук).

«Якщо не вирішити, чи, принаймні, дійсно не почати вирішувати ті проблеми, які вивели людей на вулиці, які спровокували цю ситуацію, то замирення нічого не вирішить. Воно тільки відкладе, віддалить черговий вибух. І цей наступний вибух буде сильнішим від того, що ми зараз спостерігаємо», - сказав він.

За словами єрарха, нинішня кризова ситуація виникла не раптово. Вона існувала, а тепер тільки загострилась.

«Вона просто загострилась, подібно як хвороба, коли її не лікувати. І до того моменту, коли країна вибухнула протестами в нас існували політичні в’язні, і до цього моменту суди не були місцем правосуддя, і до цього правоохоронні органи піддавали людей тортурам, фальсифікували кримінальні справи, і до цього моменту в нашій країні процвітала корупція, беззаконня. І до цього моменту на народ за посередництвом ЗМІ виливалися потоки неправди. І до цього влада була глуха на потреби народу. І до цього моменту в нас безвідповідальність була нормою суспільної поведінки», - зауважив владика Венедикт.

«Здається мені, що цією ситуацією Бог каже нам: «Стоп! Так більше не можна! Ви мусите змінитися, змінити свою поведінку, бо інакше пропадете». І саме Бог, на моє глибоке переконання, має відповідь на цю ситуацію. Ми ж у свою чергу покликанні цю відповідь шукати», - зазначив єпископ.

На його думку, одним із варіантів відповіді є пошук компромісу, діалог.

«Хоча на цей момент це виглядає дуже примарно. Можливо, навіть і дещо наївно, але без діалогу, саме діалогу, коли і одна й інша сторона будуть не тільки говорити своє, виставляти свої вимоги, але й дійсно будуть чути одна одну, вирішити цю ситуації, по-людському дивлячись, просто нереально. Бо навіть і після найрадикальніших дій, навіть, боронь Боже, після війни все одно приходить час переговорів, приходить час діалогу. Без діалогу мирне вирішення ситуації є просто неможливим. Без діалогу ситуація дуже скоро може опинитися у кривавому протистоянні», - підкреслив єпископ Венедикт (Алексійчук).