• Головна
  • Новини
  • Ми стоїмо над прірвою кривавого хаосу, - єпископ УГКЦ про ситуацію в державі...

Ми стоїмо над прірвою кривавого хаосу, - єпископ УГКЦ про ситуацію в державі

05.02.2014, 10:40
Ми стоїмо над прірвою кривавого хаосу, - єпископ УГКЦ про ситуацію в державі - фото 1
Єпископ-помічник Львівський УГКЦ Венедикт (Алексійчук) нинішню ситуацію в Україні порівняв із часами ІІ Cвітової війни. За його словами, і влада, і опозиція, і громадські діячі мають зрозуміти, що ми стоїмо над прірвою кривавого хаосу.

1_8-d.jpgЄпископ-помічник Львівський УГКЦ Венедикт (Алексійчук) нинішню ситуацію в Україні порівняв із часами ІІ Світової війни. За його словами, і влада, і опозиція, і громадські діячі мають зрозуміти, що ми стоїмо над прірвою кривавого хаосу.

Про це владика сказав у інтерв’ю Католицькому оглядачу.

«Моє особисте враження, що з часів ІІ Світової війни в нас не було настільки драматичної ситуації. І ця ситуація, розвиваючись за законами людської поведінки, за законами поведінки людського суспільства усе більше радикалізується», - зазначив він.

«І страшним наслідком цієї радикалізації може стати повторення тієї кривавої ситуації на наших землях, коли воювали усі проти всіх, коли у хаосі конфлікту годі було визначити хто де і хто з ким. Коли на наших теренах воювали і визвольні загони УПА, і бандерівці з мельниківцями, і Армія Крайова, і радянські партизани, і загони НКВД, які часто маскувалися і під українські, і під польські партизанські загони», - додав владика.

«Тому і влада, і опозиція, і громадські активісти мусять зрозуміти, що ми стоїмо над прірвою кривавого хаосу. Іще один-два нерозважливих кроки і ми опинимось серед конфлікту, наслідки якого, напевно, не здатен передбачити ні один людський розум», - наголосив єпископ-помічник.

У цій ситуації, вважає єрарх, єдиний вихід є переговори.

«Проте ми, християни, покликані на всяку життєву ситуацію дивитися не тільки людським поглядом, але й також і через призму Божого слова, через призму власної віри. І в сьогоднішній ситуації цей погляд віри мусить бути переважаючим, принаймні, для нас християн», - пояснив владика Венедикт.

«Я глибоко переконаний, що коли в цій ситуації, в якій ми перебуваємо, суто людськими зусиллями виглядає, що нічого не можна вдіяти, єдиним реальним рішенням є Бог і Його святе Провидіння. Бо ситуація, якою б важкою вона не була, якою б трагічною вона не здавалася, є Божим допуском – Бог її допустив. І через цю ситуацію Він хоче нас чомусь навчити. І, здається, що Бог сьогодні нас спонукає не тільки до гарячішої молитви, до зростання в довірі до Нього, але й до переосмислення ситуації нашого суспільства в цілому й кожного його члена зокрема», - підкреслив єпископ-помічник Львівський УГКЦ Венедикт (Алексійчук).