• Головна
  • Новини
  • Члени ВРЦіРО закликали Майдан до перемовин, Яценюк же прокоментував пропозицію від Януковича очолити уряд...

Члени ВРЦіРО закликали Майдан до перемовин, Яценюк же прокоментував пропозицію від Януковича очолити уряд

26.01.2014, 11:50
Члени ВРЦіРО закликали Майдан до перемовин, Яценюк же  прокоментував пропозицію від Януковича очолити уряд - фото 1
25 січня зустріч опозиції з представниками ВРЦіРО була перервана запрошенням Віктора Януковича до лідерів опозиції на переговори.

Яценюк-Тягнибок.jpg25 січня зустріч опозиції з представниками ВРЦіРО була перервана запрошенням Віктора Януковича до лідерів опозиції на переговори. Представники Церков благословили опозиціонерів на цю зустріч, а самі пішли на Майдан, щоб оголосити протестувальникам позицію духовенства, інформує Православіє в Україні.

Від ВРЦіРО до Майдану звернувся єпископ РКЦ Станіслав Широкорадюк. Він зачитав резолюцію, прийняту ВРЦіРО: «Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій закликає Президента України та опозицію невідкладно сьогодні сісти за стіл переговорів для знаходження виходу із надскладної ситуації, що склалася у Державі, негайного припинення кровопролиття та братовбивчого протистояння, відновлення Верховною Радою конституційного ладу, повернення повноти прав і свобод громадян, збереження територіальної цілісності країни».

Як стало відомо, учора, 25 січня, під час третього туру перемовин з опозицією Янукович запропонував Яценюку посаду прем`єр-міністра, а лідеру партії «УДАР» Віталію Кличку – віце-прем`єра з гуманітарних питань.

Яценюк зазначив: "Ми готові брати на себе відповідальність за долю країни, але на тих умовах, які ми виставляємо".

"Ми не відкидаємо пропозицію, але ми його не приймаємо. Ми проводимо серйозні консультації на рівні трьох опозиційних сил. Це наше спільне рішення. Ми приймемо це рішення", - підкреслив він.

Яценюк підтвердив, що Янукович "запропонував опозиції взяти частину відповідальності і очолити уряд". "Ми, м'яко кажучи, не в захваті від цієї пропозиції. Я чудово усвідомлюю, що зараз відбувається в Україні. Країна на межі банкрутства. Вони пограбували країну за останні 3,5 роки до того, що казна держави пуста, країна ними заведена в повний і тотальний хаос. І саме тому вони хочуть уникнути відповідальності і очікують від нас відповіді, чи приймемо ми відповідальність, чи ні", - зауважив він.

"Якщо ми скажемо, що ми відмовляємось від відповідальності, вони нас звинуватять в тому, що вони пропонували, щоб ми отримали владу і вели країну до Європи, але ми відмовились. Якщо ми приймаємо цю пропозицію, то вони і люди також звинуватять, у тому, що відбувається зрада і таким чином люди не добились того, що хотіли", - зазначив він.

 Яценюк наголосив, що "будь-яке рішення з цього приводу можуть ухвалюватись виключно фракціями і повинно отримати схвалення людей".

"Будь-яка відповідь Януковича може лежати в наступній площині – у нас є наші умови, а не ваші. Для країни необхідне підписання угоди з Європейським Союзом. Тому перша ключова вимога – підписання угоди з ЄС. Друге – звільнення всіх політичних в'язнів, до яких зараз прираховуються тисячі людей, які незаконно утримують владою. І основним політичним в'язнем в країні є Юлія Тимошенко", - підкреслив депутат.

Він пояснив, що під час переговорів для врегулювання кризи стосовно частини ключових вимог опозиції було отримано позитивні відповіді. Насамперед, за його словами, йдеться про звільнення з-під варти всіх активістів у найкоротші терміни, "незалежно від того, чи вони були заарештовані в Києві, чи в будь-якому іншому місті України.

Ще одна вимога, за словами Яценюка, стосується "закриття кримінальних справ щодо тисяч людей, по відношенню до яких цей режим порушив політичні справи": "У парламенті у вівторок повинен бути проголосований закон про амністію, і всі люди повинні бути на свободі. По відношенню до кожної людини повинна бути закрита кримінальна справа без будь-яких правових наслідків".

Наступна вимога, за його словами, стосується питання внесення змін до Конституції: "Ця умова прийнята, але ми хочемо чітко зрозуміти правовий механізм повернення до Конституції 2004 року. Сьогоднішня система влади, яка передбачає концентрацію влади в руках однієї особи, є неприйнятною для країни".

"Що стосується диктаторських законів, які були ганебно проголосовані в українському парламенті, ми наполягаємо на тому, щоб закони були скасовані в цілому. Будь-які пропозиції щодо внесення змін і доповнень до цих законів чи створення робочих груп, ми вважаємо неприйнятними", - підкреслив Яценюк. Про це інфорумє УНІАН.

Майдан.jpg

Майданівці і надалі готові стояти до того часу, поки влада не виконає усіх їх вимог, а це в першу чергу позачергові вибори усіх гілок влади в Україні, курс на Євроінтеграцію та скасування ганебних законів від 16 січня, що обмежуть права і свободи уркаїнців.