• Головна
  • Новини
  • Українські мусульмани активно беруть участь у житті Майдану...

Українські мусульмани активно беруть участь у житті Майдану

22.01.2014, 10:16
Українські мусульмани активно беруть участь у житті Майдану - фото 1
Муфтій Духовного управління мусульман України «УММА» Саїд Ісмагілов прокоментував РІСУ ситуацію на Майдані з точки зору ісламу. Відзначимо, що мусульмани приєдналися до групи Духовенства Майдану, маючи намір вести переговори з політиками і громадськими діячами.

exklusiv.gif

Муфтій Духовного управління мусульман України «УММА» Саїд Ісмагілов прокоментував РІСУ ситуацію на Майдані з точки зору ісламу. Відзначимо, що мусульмани приєдналися до групи Духовенства Майдану, маючи намір вести переговори з політиками і громадськими діячами.

«Ми вкрай занепокоєні прийнятими 16 січня законами, які є відверто недемократичними, а також приймалися з усіма уявними та нереальними порушеннями процедури голосування. Це було дико, кращого слова і не підібрати. Раніше у нас були вільні закони - нас вирішили повернути в середньовіччя, що не є нормальним для європейського суспільства, хіба що для глибинки в Африці. Це дуже резонансні, безчесні закони, які порушують базові свободи людини, в тому числі й релігійну», - заявив він.

За словами шейха Саїда, на головній протестній площі країни були присутні мусульмани з Криму і київські мусульмани, які активно брали участь в мирних демонстраціях. Раніше неодноразово інші протестувальники раділи появі кримських татар на площі, тому що ті відразу ж бралися готувати смачний плов.

мусульмани.jpg

Саїд Ісмагілов особисто приїжджав на столичний Майдан востаннє 17 січня, коли читав лекцію про іслам на Хрещатику для всіх бажаючих. Тоді його прийшли послухати близько 100 людей, ще 200 користувачів стежили і коментували подію онлайн. Крім того, за останніми даними, кілька сотень кримських татар виїхали до Києва, щоб підтримати мітингувальників.

лекція.jpg

«До силового сценарію розвитку подій народ довели спільно влада і опозиція. Влада обурила небажанням почути свій народ, а опозиція тим, що за два місяці нічим не змогла просунути вирішення проблеми. Це просто довело людей до відчаю», - вважає муфтій.

Мусульмани солідарні з християнами і засуджують будь-який прояв насильства, закликаючи вирішувати проблему мирним шляхом. При цьому Ісмагілов вважає, що ще не пізно повернутися в правове поле вирішення проблем та повернути демократичний лад.

«Кожен лідер повинен чути тих, кого він колись очолив. Але зараз цього не відбувається, лідери стали глухими до людей. Ми спираємось на базові релігійні цінності, закликаючи до прощення, як і більшість релігій. Всі повинні бути прощені, але повинно мати місце і покарання винних - за грубе порушення прав людей. Поки не пізно - потрібно повернутися в правове поле і демократію, до миру, амністувати постраждалих - саме це буде за Божественними законами», - підсумував шейх Саід.