• Головна
  • Новини
  • Суспільство наближається до громадянської війни, - Звернення Патріарха Філарета до Януковича і протестувальників...

Суспільство наближається до громадянської війни, - Звернення Патріарха Філарета до Януковича і протестувальників

21.01.2014, 11:41
Суспільство наближається до громадянської війни, - Звернення Патріарха Філарета до  Януковича і протестувальників - фото 1
Першоєрах УПЦ КП назвав нинішню кризу – найважчою за весь час від проголошення Незалежності України у 1991 р.

Філарет_top.jpgПредстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет 21 січня 2014 року оприлюднив звернення щодо сьогоднішньої ситуації в Україні під назвою «Пам’ятайте про особисту відповідальність».

Першоєрарх УПЦ КП назвав нинішню кризу – найважчою за весь час від проголошення Незалежності України у 1991 р.

«За два місяці Україна не тільки не наблизилася до подолання кризи - навпаки, протистояння лише загострюється. І найперша причина цього - відсутність справжнього діалогу між сторонами конфлікту та конкретних кроків до мирного розв’язання проблем, які його породили. Замість діалогу відбувається ескалація насильства… Все більше стає тих, хто вважає методи мирного, ненасильницького спротиву недієвими… Суспільство наближається до межі, за якою - громадянська війна. Тому Церква закликає Президента, як главу держави, і опозицію невідкладно розпочати прямі, і що найважливіше – плідні переговори для досягнення виходу з кризи», – йдеться у зверненні Глави УПЦ КП.

Патріарх Філарет звертається:

 до протестуючих і до озброєних представників влади, а також до тих, хто впливає на них наказами чи закликами: «Кожен з вас перед Богом відповідатиме за свої слова і дії, за пролиту кров і завдані каліцтва. Цієї відповідальності ніхто не уникне, від неї ніхто не буде звільнений!»

до Віктора Януковича: законом і займаною посадою Вам дано найбільше влади і повноважень в країні, тому і міра Вашої відповідальності – найвища. Закликаю Вас обрати блаженний миротворчий шлях, а не шлях застосування сили!

до всіх віруючих:  молитися за Україну, за примирення ворогуючих, подолання міжусобиці.