• Головна
  • Новини
  • Курс на зближення з Росією не завдасть шкоди українським Церквам, - архиєпископ Ігор (Ісіченко)...

Курс на зближення з Росією не завдасть шкоди українським Церквам, - архиєпископ Ігор (Ісіченко)

09.01.2014, 11:24
Курс на зближення з Росією не завдасть шкоди українським Церквам, - архиєпископ Ігор (Ісіченко) - фото 1
Архиєпископ Харківський і Полтавський УАПЦ Ігор (Ісіченко) не вбачає істотної загрози для українських Церков у зв’язку із зміною зовнішньо політичного курсу держави.

isichenko.jpgАрхиєпископ Харківський і Полтавський УАПЦ Ігор (Ісіченко) не вбачає істотної загрози для українських Церков у зв’язку із зміною зовнішньо політичного курсу держави.

Про це єрарх сказав в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Очевидно, що це угоди економічні і всерйоз ставитися до угод, укладених з Росією, навряд чи можна з огляду на традицію – ніколи росіяни не виконували угод із державами, які вони вважають слабшими. Я думаю, що не будуть виконані і ці угоди. Інша річ, що вони стануть засобом тиску на Президента», - зауважив він.

«Щодо українських Церков, то вони себе почувають досить впевнено і не думаю, що для УПЦ КП чи УГКЦ є проблемою те, що Росія пробує розширити свій вплив на Україну", - додав архиєпископ Ігор.

Архиєпископ Харківський також зауважив, що імперські дії тамтешнього уряди лише шкодять образу Росії.

«Ніколи, навіть істотна допомога СРСР сателітарним державам, не викликала пошани, любові до самої цієї наддержави. Навпаки породжувала відразу і в деяких випадках ненависть і бажання звільнитися від неї. Наприклад Афганістан чи африканські країни», - зазначив єрарх.

За його словами, лише одна українська Церква – УПЦ (МП) болісно реагує на стосунки між Україною та Росією.

"Очевидно, що сьогодні ми маємо проблему із однією Церквою, яка дуже болюче переживає ці колізії довкола стосунків Януковича з Путіним – це УПЦ (МП). І за моїми сторонніми спостереженнями, якраз за ці останні тижні у тій Церкві, де раніше існував такий латентний протест проти підневільного статусу цієї Церкви, цей протест набуває більш виразних форм, що частина священиків зважилася виступати на Майдані, виявляти свою незалежну позицію. Зрештою, те, що всупереч позиції Патріарха Московського Митрополит Володимир зважився підписати листа на захист учасників акцій громадянського протесту є дуже симптоматичним. І мені здається, що якраз не стільки може Майдан, скільки брутальне і некоректне втручання російської влади у внутрішні справи України стало істотним імпульсом для звільнення УПЦ (МП) від втручання зовнішнього центру у своє внутрішнє життя», - підкреслив архиєпископ Харківський і Полтавський Ігор (Ісіченко).