• Головна
  • Новини
  • Баптисти не можуть залишатися нейтральними, коли Україна стоїть на Євромайдані, - заява богословів...

Баптисти не можуть залишатися нейтральними, коли Україна стоїть на Євромайдані, - заява богословів

11.12.2013, 12:45
Баптисти не можуть залишатися нейтральними, коли Україна стоїть на Євромайдані, - заява богословів - фото 1
Викладачі-богослови духовних навчальних закладів Церкви Євангельських християн баптистів виступили на підтримку мітингувальників на Майдані та закликали молитися за український народ.

Викладачі-богослови духовних навчальних закладів Церкви Євангельських християн баптистів виступили на підтримку мітингувальників на Майдані та закликали молитися за український народ.

Про це йдеться у їхньому відкритому листі.

«Як частина свого народу баптисти поважають вибір людей і їх свободу захищати цей вибір на мирних мітингах. Євангельські християни не можуть залишатися «нейтральними» , коли органи влади зловживають даними їм повноваженнями - коли проливається кров студентів, корумповані суди приймають антизаконні рішення, а силові органи захищають не народ, а владу», - зазначають викладачі-богослови.

Автори вважають, що участь у мітингах є особистою відповідальністю віруючих, «ця відповідальність невіддільна від віри і втілює її в громадянській позиції».

«Церкви євангельських християн не закликають до політичних акцій, і, тим більше, до насильницьких дій, але заохочують до відповідального особистого вибору, а також до заступництва за постраждалих і несправедливо обвинувачених, до допомоги ближнім, до активної молитви за мир, правду, благоденство свого народу», - заявляють вони та закликають вірян «до активного молитовному предстояння за український народ».

Викладачі-богослови духовних навчальних закладів ЦЄХБ також висловили незгоду із заявою єпископа В’ячеслава Нестерука - голови Всеукраїнського Союзу Церков ЄХБ.

Нестерук.jpgУ інтерв’ю, яке опублікував сайт Московської центральної Церкви ЄХБ, єпископ, зокрема, повідомив, що українські баптисти є аполітичними і не проявляють жодної активності на Майдані.

«Я скажу від імені українських братів. Ми завжди намагаємося бути аполітичними. Ми розуміємо, що все, що відбувається навколо нас - з волі Божої. Непроста політична ситуація є результатом рішень нашого уряду. Нашої активності на Майдані немає. Ми зберігаємо спокій і нейтралітет. З віруючими Росії ми ніколи не відчували ніякої напруги», - сказав він.

Українські богословии ЦЄХБ зі свого боку інформують, що слова В’ячеслава Нестерука слід вважати лише приватною думкою, яка не відображає настрої усіх вірян.

«Дана думка спрощує соціальну позицію євангельських християн і доводить її до крайності «нейтральності», ніби Церква може жити в якійсь нейтральній зоні, поза суспільством, його запитами і проблемами, - стверджують богослови.

Під відкритим листом свої підписи поставили: Микола Романюк, Михайло Черенков, Анатолій Прокопчук, Сергій Тимченко, Федір Райчинець, Олександр Гейченко, Денис Гореньков, Тарас Дятлик, Денис Кондюк.