• Головна
  • Новини
  • В УАПЦ нагадали українцям: тільки національна ідея об’єднує народ і веде його до перемоги...

В УАПЦ нагадали українцям: тільки національна ідея об’єднує народ і веде його до перемоги

06.12.2013, 10:45
В УАПЦ нагадали українцям: тільки національна ідея об’єднує народ і веде його до перемоги - фото 1
Консисторія Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ 2 грудня оприлюднила звернення щодо подій на Євромайдані під назвою «А правда нас вільними зробить».

Vladika_Afanasiy.jpgКонсисторія Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ 2 грудня оприлюднила звернення щодо подій на Євромайдані під назвою «А правда нас вільними зробить». Керуючий Харківсько-Полтавською єпархією УАПЦ єпископ Афанасій у ній піддав різкій критиці «звіряче побиття» молоді на Євромайдані та пояснив що українцям потрібно зробити для перемоги.

«Сьогодні – поламані ребра, розбиті голови й побиті спини, біль у душі від перенесеного приниження в одних, досвід озвіріння й своєї безкарності в інших, пережитий азарт насилля, а завтра – протистояння зі зброєю в руках. А це – війна, горе, трагедія цілої нації», – сказано у  заяві.

У Харківсько-Полтавській єпархії УАПЦ закликають українців «не залишатися байдужим до вкрай небезпечної для подальшого існування Держави зденаціоналізованої політики всієї державної машини, яка забуксувала на шляху національного й цивілізаційного вибору».

«Вона повинна бути замінена раз і назавжди, і кожен, хто намагатиметься відтісняти національний патріотизм на задвірки народного життя, повинен сприйматися всіма як супротивник нації і її майбутнього. Ми йшли до незалежності довго й тяжко, ми пролили на цьому шляху стільки крові, що вистачило б наповнити не одне Дніпро. І хто сміє стати впоперек нашого шляху?», – закликають в Харківсько-Полтавській єпархії УАПЦ.

Настав час, за словами священнослужителів, вирішувати непросту дилему, якою нехтувати вже неможливо, – чи він частина українського народу, а чи щось безвільне й безлике, яким його намагалися зробити впродовж усіх цих років манкурти при владі.

В УАПЦ наголошують, що, якби у державі національно-патріотичне на належному рівні виховання велося в дитсадках, школах, вищих навчальних закладах, якби ця тематика постійно звучала з екранів телевізорів, сторінок газет і журналів, якби вона наповнювала мережу Інтернет, то ніколи б не сталося «кривавої  суботи».

І все ж, незважаючи на це, наголошують  в УАПЦ, «нове покоління українців виросло розкутим і свободолюбним, воно виросло українським по духу, в його серці зародилася любов до рідної Вітчизни, і ця любов дала гідний плід – тисячі молодих людей пішли на подвиг в ім’я України, в ім’я її волі й кращої долі».

«Тільки національна ідея гуртує й об’єднує народ в єдине ціле й веде його до перемоги, робить його нацією. Хто цього не розуміє чи не хоче розуміти, той у підсумку програє»,  закликає єпископ Харківсько-Полтавський Афанасій і водночас застерігає: «не допустити насилля і кривавого протистояння».

Керуючий Львівською, Рівненсько- Волинською та Таврійською єпархіями УАПЦ Митрополит Макарій разом із священнослужителями та вірними цих єпархій також засудив насильницькі дії влади проти молоді в ніч з 29 на 30 листопада. Вони закликають владу не застосовувати насильницькі методи до громадян України та почати переговори для врегулювання протистояння без насильства й пролиття крові.

8 грудня в церквах УАПЦ на богослужіннях молитимуться за мирне врегулювання цього протистояння та відбудуться молебні за порозуміння.