• Головна
  • Новини
  • Духовенство та науковці взяли участь у презентації фільму в Польщі про українсько-польські відносини...

Духовенство та науковці взяли участь у презентації фільму в Польщі про українсько-польські відносини

19.11.2013, 09:33
Духовенство та науковці взяли участь у презентації фільму в Польщі про українсько-польські відносини - фото 1
У документальному фільмі режисера Г. Ліньковського «Пробачити усе зло» двоє молодих істориків аналізують невідомі досі сенсаційні факти про зустріч і угоду між АК та УПА у травні 1945 року, яка у підсумку призвела до примирення міжусобної боротьби.

Єпископ-помічник Львівський УГКЦ владика Венедикт 17 листопада перебував з робочим візитом у м. Люблін (Польща). Візит відбувся на запрошення о. Степана Батруха, пароха храму Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ, що в Любліні, з нагоди проведення в місті акції під назвою «Україна в центрі Любліна».

В рамках візиту єрарх, у співслужінні з духовенством, очолив Архиєрейську Божественну Літургію в храмі Різдва Пресвятої Богородиці. У проповіді владика Венедикт особливу увагу закцентував на особі свщмч. Йосафата Кунцевича,  50-річчя перенесення мощів якого до базиліки Святого Петра у Ватикані незабаром відзначатимуть у Римі. Архиєрей розповів про його величезний вклад у справу єдності Вселенської Церкви.

Люблін.jpg

Опісля владика Венедикт взяв участь у презентації документального фільму «Пробачити усе зло», створеного для польського телебачення. У ньому йдеться про прикрі сторінки україно-польських відносин в минулому. Після завершення презентації відбулась дискусія за участю науковців та представників духовенства українського і польського народів щодо пошуку справжнього примирення і недопущення подібних помилок у майбутньому. Про це повідомляє прес-служба Львівської архиєпархії УГКЦ.

Довідка:

У документальному фільмі режисера Г. Ліньковського «Пробачити усе зло» двоє молодих істориків аналізують невідомі досі сенсаційні факти про зустріч і  угоду між АК та УПА у травні 1945 року, яка у підсумку призвела до примирення міжусобної боротьби. У той самий час, у 70-ту річницю трагічних подій на Волині, з Варшави виходить проща з хрестом бл. Єжи Попелушка під гаслом «Зло перемагай добром». Паломники приймають участь у багатьох зустрічах, намагаючись знайти шляхи до примирення так, щоб складна історична пам’ять перестала розділяти поляків і українців.