• Головна
  • Новини
  • В УПЦ КП сповідаються, що уроки нинішнього святкування допоможуть православним в Україні і у світі врешті мати єдність, - Звернення Синоду...

В УПЦ КП сповідаються, що уроки нинішнього святкування допоможуть православним в Україні і у світі врешті мати єдність, - Звернення Синоду

27.07.2013, 15:40
В УПЦ КП сповідаються, що уроки нинішнього святкування допоможуть православним в Україні і у світі врешті мати єдність, - Звернення Синоду - фото 1
В УПЦ КП засмучені тим, що на свято до Києва не прибув Вселенський Патріарх Варфоломій, Предстоятель Матері-Церкви Константинопольської, від якої Київ і Русь-Україна прийняли хрещення понад тисячу років тому.

Cинод.jpgСинод УПЦ КП 27 липня оприлюднив Звернення з приводу святкування 1025-ліття Хрещення Київської Руси-України. Як відзначається у документі, «святкування 1025-ліття Хрещення Київської Русі сприяє подоланню існуючого церковного розділення та утверджує порозуміння між християнами України, які належать до різних конфесій».

Як наголошують в УПЦ КП, свідченням цього стали державні заходи з відзначення свята, що відбулися 26 липня 2013 р. у Мистецькому арсеналі та Палаці «Україна», де спільно брали участь православні, греко- і римокатолики, протестанти.

Особливо зворушливим, як наголошують  УПЦ КП, було тепле вітання Предстоятеля УПЦ Митрополита Володимира і Предстоятеля УПЦ Київського Патріархату Патріарха Філарета перед початком заходів у Мистецькому арсеналі. «Це християнське вітання засвідчило, що ворожнеча між православними в Україні поступово відходить у минуле», – йдеться у Зверненні УПЦ КП.

В Київському Патріархаті поділяють думку Януковича про недопустимість використання Церков і релігійних організацій деякими політичними силами у своїх вузьких інтересах, про важливість відновлення єдності православ’я, стародавньої традиції християнства Київської Русі.

«Ми задоволені тим, що Глава держави поділяє прагнення, які є визначальними у діяльності Київського Патріархату, а саме – подолання існуючого в Православній Церкві України розділення та єднання українського православ’я навколо Київського престолу. Маємо особливо підкреслити: свято 1025-ліття Хрещення Київської Русі об’єднало у вшануванні духовного, історичного та культурного спадку Києва – Золотоверхої столиці України, Матері міст Руських, другого Єрусалиму – всіх християн як у нашій державі, так і численних гостей з-за кордону. Це є важливе свідчення історичної правди, адже саме з Києва світло християнської віри розійшлося по всіх куточках Руси. Тому Київ є духовною Матір’ю не лише для українського народу, але і для всіх народів, що прийняли Хрещення від Дніпровської купелі. Можливо ще не всі розуміють потребу поважати і належно вшановувати Київ, як свою духовну Матір, а не дивитися на нього і його Церкву, як на покірну рабу. Проте віримо – що як у благословенний Богом час відновлюється духовна слава Києва, так у належний час прийде і розуміння до засліплених духом світу цього… Ми віримо, що час, коли відновиться церковне єднання – близький», – йдеться у зверненні Синоду УПЦ КП.

В УПЦ КП засмучені тим, що на свято до Києва не прибув Вселенський Патріарх Варфоломій, Предстоятель  Матері-Церкви Константинопольської, від якої Київ і Русь-Україна прийняли хрещення понад тисячу років тому.

«На нашу думку на заваді його участі у святкуваннях, як і особистої участі низки інших Предстоятелів, стало небажання співдіяти втіленню через урочисті заходи ідей «Третього Риму» – зарозумілої і нечестивої теорії, яка прагне підмінити єдність у Христі єдністю під владою Московського престолу.   Тому ми також категорично відкидаємо спроби використати у будь-якій формі на користь вищевказаних політичних ідей присутність на святі інших Предстоятелів та представників Помісних Православних Церков», – наголошують владики УПЦ КП.

В УПЦ КП сповідаються, що «уроки нинішнього святкування допоможуть православним і в Україні, і у всьому світі стати ближчими до Богом заповіданої єдності».