• Головна
  • Новини
  • Святкування 1025-річчя у Києві розпочалися хоровим співом християн всіх конфесій...

Святкування 1025-річчя у Києві розпочалися хоровим співом християн всіх конфесій

22.07.2013, 12:47
У святі взяли участь хори всіх християнських конфесій України.

Тиждень святкування 1025-річчя Хрещення Київської Русі розпочався у суботу святом духовних славоспівів на Співочому полі столиці. Більше трьох годин лунали над дніпровськими кручами псалми й хорали.  

У святі взяли участь хори всіх християнських конфесій України. У їх виконанні прозвучали твори Франца Шуберта, Дмитра Бортнянського, Тараса Петриненка та Ігоря Поклада.

Відкрили свято учасниці козачого хору «Берегиня», а продовжили майстерним співом учасники Об’єднаного хору церков ЄХБ Києва та області, академічні хори, творчі колективи й солісти.

Колектив баптиських церков виявився найчисельнішим. Під керівництвом Олександра Крещука 80 хористів виконали чотири композиції – як добре знані в християнському середовищі, так і нові.

Помітним явищем стала також участь чоловічого хору церков християн віри євангельської під керівництвом Віктора Олійника, патріаршого хору Володимирського собору та багатьох інших.

До безсумнівних плюсів цього заходу, крім широкого спектру учасників, слід віднести також абсолютно живе виконання всіх музичних творів, без фонограм та будь-яких спецефектів. Більшість колективів співали а-капела, демонструючи не лише вокальні можливості та неабияку хорову майстерність, але й трепетне ставлення до духовного співу. Фактично на берегах Дніпра відбулося натхненне колективне Богослужіння християн всіх конфесій.

«Цей фестиваль став можливий завдяки загальноконфесійній єдності християн України», - відзначив ведучий Дмитро Хоркін, диктор Держтелерадіо. «Ми вдячні Богові за нинішній чудовий час, дуже сприятливий для благовістя», – продовжив його думку диригент хору ЄХБ Олександр Крещук.

Пресвітер церкви ЄХБ «Дім Євангелії» Віталій Козубовський зазначив: «Я дуже високо поціновую цю подію у духовному житті України. Такі святкування  – важливий об’єднуючий і стимулюючий фактор розвитку української історії, ще один крок нашого народу до Бога, до збереження вічних цінностей. Україна нині знаходиться у особливому історичному контексті, перш за все, з огляду на процеси, що відбуваються  у Європі. Азії та інших частинах світу. Ми маємо не лише бути християнською країною, але й показувати всьому світові добрий приклад життя за християнськими принципами».

«Всенародне святкування хрещення Київської Русі  – це, фактично, відновлення заповіту українців з Богом; це і нагадування про початок нашого християнства, і наша перспектива й надія», – сказав відомий християнський філософ-богослов, пастор Михайло Черенков.

Свято, що розпочалося 20 липня на дніпровських кручах, продовжиться цілий тиждень у всіх районах столиці та у містах і селах України. Кульмінацією його стануть численні заходи, призначені на 27-28 липня – зокрема, хрещення у Дніпрі (район Десенка) двохсот киян, яке відбудеться о 10.00 27 липня у Києві, повідомила РІСУ Олена Мокренчук, AlfaPress.