• Головна
  • Новини
  • Влада Севастополя хоче зробити це місто – центром святкування 1025-ліття Хрещення Руси...

Влада Севастополя хоче зробити це місто – центром святкування 1025-ліття Хрещення Руси

19.07.2013, 11:14
Влада Севастополя хоче зробити це місто – центром святкування 1025-ліття Хрещення Руси - фото 1
Тут, у Свято-Володимирському соборі Херсонеса, планується участь Президента на ювілейному Богослужінні.

exklusiv.gifМісцеве керівництво УПЦ (МП) і влада Севастополя роблять усе для того, щоб це приморське місто стало центром святкувань 1025 річчя Хрещення Русі. Тут, у Свято-Володимирському соборі Херсонеса, планується участь Президента на ювілейному Богослужінні.

ХерсонесСеред тих подій, що вже відбулись – прибуття у квітні до Севастополя найбільшого в Криму, а за деякими даними і в Україні, 13-ти тонного дзвону. Його було відлито на одному з підприємств Донеччини та подаровано місту з нагоди 1025 річчя хрещення Київської Русі.

Віряни зустрічали дзвін на під’їзді до стародавнього міста Херсонес, де його і планують встановити. До місця майбутньої дзвіниці всі присутні пройшли хресною ходою, після чого відбувся невеликий молебень.

Багато світських подій пройшли протягом квітня-червня під егідою ювілею 1025річчя Хрещення. Зокрема, парашутний фестиваль, кілька виставок та інші.

4 липня в місто прибули мощі князя Володимира. Хресна хода з ними розпочалась з Владивостока і, за задумом організаторів з РПЦ, має бути своєрідним символом об’єднання всіх єпархій. Після Севастополя віруючі відправились й в інші міста України.

Як передає кореспондент РІСУ у Севастополі Олег Савченко, символічне об’єднання загальноросійських заходів з Севастополем не перше. Але останні політичні події дають можливість припустити, що і далеко не останнє. Зокрема, знову  співпало, що 28 липня є цьогоріч і Днем Флоту України та Флоту Росії.

Після повторного об’єднання дати святкувань Віктором Януковичем (за Віктора Ющенка їх розвели у часі), ця подія стає для міста масштабним святом. За традицією, ще з радянських часів багато шанованих гостей віддавали перевагу поїздці до Криму на цю подію. Протоєрей Сергій Халюта, благочинний Севастопольського округу, вже заявив, що Богослужіння та інші заходи будуть узгоджені із програмою дня ВМФ. Аби перед людьми не стояло дилеми що відвідати.

Відкритим залишається питання про участь Московського Патріарха Кирила у святкуванні в Севастополі. Хоча центром торжеств має стати Київ, не виключається і можливість приїзду Патріарха до Севастополя.

У Севастополі, враховуючи проросійську спрямованість більшості населення, приїзд сприйматиметься прихильно. Що означає велику кількість людей на зустрічах, що ймовірно відбудуться. Безсумнівно це потребуватиме відповідних заходів безпеки і не виключені конфлікти правоохоронців та вірян, особливо тієї частини, що називає себе козаками.

Втім, враховуючи підпорядкованість їх священикам УПЦ (МП), при гарній організації найвірогідніше ексцесів вдасться уникнути, передає з Севастополя Олег Савченко.