• Головна
  • Новини
  • На святкування 1025-річчя хрещення Київської Русі у Києві готують цікаву культурну програму...

На святкування 1025-річчя хрещення Київської Русі у Києві готують цікаву культурну програму

11.06.2013, 18:48
На святкування 1025-річчя хрещення Київської Русі у Києві готують цікаву культурну програму - фото 1
Це міжнародне свято, тому в Києві очікують на приїзд великої кількості гостей: як офіційних та релігійних делегацій, так і просто туристів і паломників.

Київ готується до одного з найвизначніших свят – 1025-річчя хрещення Київської Русі, яке у столиці відзначатимуть 27 липня 2013 року. Про це сьогодні під час прес-конференції, присвяченої презентації програми святкування, сказав голова КМДА Олександр Попов, інформує прес-служба КМДА.

«Це міжнародне свято, тому ми очікуємо на приїзд великої кількості гостей: як офіційних та релігійних делегацій, так і просто туристів і паломників. Місто готується зустріти наших гостей охайним, квітучим та затишним. Триває реконструкція багатьох культових споруд та монументів, зокрема, низки пам’ятників: княгині Ользі, святому апостолу Андрію Первозванному та просвітителям Кирилу і Мефодію, князю Володимиру Великому. Ми приводимо до ладу територію парку «Володимирська гірка, іде реконструкція Колони Магдебурзького права, сходів до неї, а також підземного переходу поблизу монумента», – розповів Олександр Попов.

КИЇВ.jpg

За словами очільника КМДА, реконструкція Колони Магдебурзького права, саме на цьому місці, на переконання істориків, відбулося хрещення Київської Русі, передбачає відновлення каплички у основі пам’ятника, реконструкцію підземного переходу під Набережним шосе та прилеглої території. Також заплановано відновити джерело, яке існувало тут та мало вихід на поверхню у вигляді фонтану в капличці.

Водночас триває оновлення інших культових споруд міста. Проводиться поточний ремонт Дзвіниці Михайлівського Золотоверхого монастиря, брами Свято-Іллінської церкви, а також дзвіниці, Вознесенської церкви і церкви трапезної Свято-Флорівського жіночого монастиря тощо.

Крім того, місто вивчає можливість та доцільності встановлення пам’ятного знака на честь 1025-річчя хрещення Київської Русі напроти Колони Магдебурзького права. Департаментом містобудування та архітектури 22 квітня 2013 року оголошено Всеукраїнський бліц-конкурс на визначення кращого ескізного проекту пам’ятного знака. Після оголошення результатів конкурсу (28 липня цього року) буде проведено виставку конкурсних проектів у Центральному будинку архітектора.

«Плануючи ювілейні заходи, ми запропонували долучитися до організації святкування хрещення Київської Русі усім конфесіям та релігійним організаціям. Пропозиції, що надходили, були обговорені на засіданні Ради церков. Більшість з них включено до програми святкування», – підкреслив Олександр Попов.

У місті також запланована і велика культурна програма. У липні на Співочому полі Печерського ландшафтного парку відкриється тематична виставка квітів, присвячена 1025-річчю хрещення Київської Русі. Також, на Печерських пагорбах за сприяння КМДА та за участю релігійних організацій відбудеться фестиваль духовної християнської музики та співу. Кульмінацією стане святковий концерт на Хрещатику 27 липня. На киян та гостей столиці чекає шоу, під час якого за допомогою сучасних спецефектів будуть відтворені у 3D-форматі сторінки історії нашого народу та нашого міста.