• Головна
  • Новини
  • 9 березня Кобзаря вшанували урочистими молебнями та покладаннями квітів...

9 березня Кобзаря вшанували урочистими молебнями та покладаннями квітів

09.03.2013, 23:26
Сьогодні, 9 березня, у містах України відзначили 199-у річницю з дня народження великого українського поета, письменника та художника Тараса Шевченка.

Сьогодні, 9 березня, у містах України відзначили 199-у річницю з дня народження великого українського поета, письменника та художника Тараса Шевченка.

Сьогодні в Івано-Франківську відбулося урочисте віче з нагоди 199-річчя від дня народження Тараса Шевченка. Як передає УНІАН, біля пам’ятника Кобзарю зібралися голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк та його заступники, керівництво обласної ради та Івано-Франківського міськвиконкому, ветерани УПА, військовослужбовці, лідери партій і громадських організацій, народні депутати, жителі міста.

Митрополит Івано-Франківський УГКЦ Володимир (Війтишин) у співслужінні із священиками УАПЦ та УПЦ КП відслужили поминальну панахиду за Т.Шевченком. По тому учасники заходу поклали вінки та квіти до підніжжя пам’ятника.

Після цього відбулося віче. Перший заступник голови обласної ради Олександр Левицький провів аналогію із поемою Т.Шевченка «Руїна», порівнявши нинішню ситуацію в державі з руїною. За його словами, «треба від оспівування Шевченка переходити до дій, до праці, і заходитися вже будити народ, якщо в собі шануємо Шевченка». «Нині всі мусимо бути націлені на боротьбу і перемогу українства в Україні», - наголосив він.

За словами заступника міського голови Івано-Франківська Михайла Вереса, сьогодні стоїть завдання перед всіма українцями «витворити з великої маси українського народу свою націю, яка б поважала свою історію, мову, культуру». Народний депутат від ВО «Свобода» Олександр Сич назвав Т.Шевченка «прабатьком українського націоналізму», який першим «прорік: кайдани порвіте!». За його словами, маємо стати «патріотами великої соборної і незалежної України». Виступи на віче переривалися піснями на вірші Т.Шевченка у виконанні хору «Червона калина».

Сьогодні в Полтаві близько 300 чоловік прийшли до пам'ятника Тарасу Шевченку, щоб у 199-й річницю від дня його народження вшанувати пам'ять Великого Кобзаря. Серед учасників заходу були представники влади, органів місцевого самоврядування, духівництва, громадських організацій, молодь.

У Житомирі з нагоди 199-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка пройшов мітинг біля пам’ятника Тарасу Шевченку. Як передає кореспондент УНІАН, у заході взяли участь члени ВО «Свобода», активісти Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, представники партії «УДАР», студенти та викладачі місцевих вишів, громадськість міста - близько 200 чоловік. Учасників мітингу охороняли правоохоронці. Захід пройшов під партійними прапорами та гаслами: "Шануймо національних героїв!", "Слава Україні!". Церемонія розпочалася молебнем, а продовжилася -читанням творів Кобзаря. Також учасники мітингу поклали квіти до пам’ятника поету.

9 березня у Львові до пам’ятника великого українця керівництво міста та області, лауреати Національної премії України імені Тараса Шевченка, активні громадяни поклали квіти, заспівали пісень.

Урочисте вшанування Кобзаря сьогодні відбулося в усіх містах України.