• Головна
  • Новини
  • Сьогодні, 22 січня, в Україні відзначається День Соборності...

Сьогодні, 22 січня, в Україні відзначається День Соборності

22.01.2013, 09:08
Сьогодні, 22 січня, в Україні відзначається День Соборності - фото 1
Сьогодні по всій Україні пройдуть урочистості.

Соборність.jpgЦе свято відзначається щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки й Західно-Української Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. Державним святом День Соборності України було встановлено Указом Президента від 21 січня 1999 року.

Урочистий Акт Злуки Захiдно-Української Народної Республiки та Української Народної Республiки в єдину соборну Українську державу проголосила директорiя УНР 22 сiчня 1919 року на Софiйському майданi в Києвi. Захiдно-Українську Народну Республiку було проголошено 1 листопада 1918 року масовим виступом української iнтелiгенцiї та військових на теренах Австро-Угорської iмперiї в Галичинi. Столицею ЗУНР спочатку був Львiв, потiм Тернопiль, а з сiчня 1919 року - Станiслав (нині - Івано-Франківськ).

Сьогодні по всій Україні пройдуть урочистості, присвячені Дню Соборності України. 

Львів’яни вирішили продовжити незвичне святкування Дня Соборності України. Як і минулого року вони спечуть для гостей зі Східної України півтисячі пампухів. 22 січня на пероні головного залізничного вокзалу молодь зустріне пасажирів поїзда №111 «Харків – Львів». Приїжджим роздаватимуть синьо-жовті стрічки, привітальні листівки та заздалегідь приготовані півтисячі пампухів.

pampuhy_2012_(1).jpg

«Минулого року, коли ми пригощали пампухами пасажирів поїзда «Маріуполь – Львів», гості з Донеччини були в захваті. Цьогоріч ми підготували більш ніж півтисячі пампухів для гостей із Харкова, які півтори доби їхатимуть через усю Україну від Сходу до Заходу, що дуже символічно в День Соборності», — кажуть організатори акції.

Поїзд прибуває о 13:28 на другий перон. Організатори акції — Громадянський рух «Відсіч» та ЛМГО «Українська молодь – Христові».