• Головна
  • Новини
  • Зображення храмів на гральних картах є образливими для християн, - висновок експертів...

Зображення храмів на гральних картах є образливими для християн, - висновок експертів

14.12.2012, 11:11

Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі прийняла рішення щодо звернення Митрополита УПЦ (МП) Володимира (Сабодана) з приводу «безпрецедентного прояву блюзнірства компанією «Укрсувенір», а саме - факту виготовлення та розповсюдження в роздрібній торгівельній мережі гральних карт із зображенням храмів міста Києва.

Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі прийняла рішення щодо звернення Митрополита УПЦ (МП) Володимира (Сабодана) з приводу «безпрецедентного прояву блюзнірства компанією «Укрсувенір», а саме - факту виготовлення та розповсюдження в роздрібній торгівельній мережі гральних карт із зображенням храмів міста Києва. Про це повідомляє «УНІАН-Релігії».

«Блаженніший Володимир у своєму зверненні написав, що це блюзнірство і образа релігійних почуттів і закликав комісію вжити всіх можливих заходів. Наші заходи обмежені, і ми в рамках своїх повноважень дали висновок тільки щодо карт. У висновку ми кажемо про те, що інформація, яка міститься в картах і на упаковці, ображає релігійні почуття громадян», - зазначив голова комісії Василь Костицький.

Голова Комісії повідомив: «Прийняте рішення, йде процедура його оформлення. Вона формалізована і займає 2-3 дні. Я думаю, що 13 грудня ми вже проінформуємо Блаженнішого про прийняте рішення».

Крім того, Василь Костицький наголосив, що питання це ще не закрите. Комісія із захисту моралі спрямувала звернення до Інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені Кураса, до Інституту філософії імені Сковороди, Національної Академії мистецтв, Міністерства культури, Національної академії керівних кадрів мистецтв Міносвіти із проханням надати свої висновки.

Василь Костицький заявив: «Ми обмежилися тим, що згідно зі своїми повноваженнями, оцінили інформаційну продукцію. Ми не виходили за межі, але отримавши інші фахові оцінки, я думаю, що ми ще зможемо повернутися до цього питання».

Після отримання висновків від згаданих установ, Комісія поінформує Міністерство внутрішніх справ. «Я аналізував кримінальний кодекс, у цьому випадку злочин інкримінувати важко. Але тут може йтися про порушення закону про рекламу, законодавства про інформацію. Тобто, тут можуть вживатися якісь адміністративні заходи регуляторного характеру», - переконаний Костицький.

Крім того, Василя Костицького непокоїть не лише сам факт випуску таких карт, а питання, наскільки морально використовувати взагалі у рекламі зображення святих місць і церковної атрибутики, образів святих, зображення предстоятелів Церков.

Як повідомлялося, на замовлення «Укрсувеніру» виготовлені та розповсюджуються в роздрібній торгівельній мережі гральні карти із зображенням храмів міста Києва. 3 грудня цього року УПЦ (МП) звернулася до Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі з приводу «безпрецедентного прояву кощунства з боку компанії «Укрсувенір». Лист за підписом Митрополита Володимира було направлено голові комісії професору В.Костицькому.