• Головна
  • Новини
  • На біометричні паспорти мусульманки мають фотографуватися в хиджабі, - муфтій...

На біометричні паспорти мусульманки мають фотографуватися в хиджабі, - муфтій

12.12.2012, 12:15
На біометричні паспорти мусульманки мають фотографуватися в хиджабі, - муфтій - фото 1
Іслам не накладає заборону на біометричні паспорти, однак мусульмани мають певні застереження щодо запровадження цього документу. Так прокоментував ставлення до нововведення муфтій ДУМУ “Умма” Саїд Ісмагілов.

hgj.jpgІслам не накладає заборону на біометричні паспорти, однак мусульмани мають певні застереження щодо запровадження цього документу. Так прокоментував ставлення до нововведення муфтій ДУМУ “Умма” Саїд Ісмагілов.

«Іслам, який відстоює позиції взаємодопомоги як окремій людині, так і суспільству в цілому, не заперечує проти існування біометричних паспортів. Тільки у нас, мусульман цієї країни, перспектива бути власником такого документа викликає низку проблем, від вирішення яких буде залежати наше ставлення до цієї ситуації», - цитує муфтія сайт «Іслам в Україні».

За його словами, у мусульман є низка вимог, зокрема, щодо фотокарток, які будуть наноситися на нові біометричні паспорти.

«Кілька років тому мусульманкам заборонили вклеювати фотографії в головних уборах, які не приховують овал обличчя, у внутрішні паспорти громадян діючого зразка, - зазначив муфтій.- Тому, сподіваюся, що при запровадженні паспортів нового зразка врахують побажання і права мусульманок (та й інших вірянок-жінок; Іслам — не єдина релігія, яка пропонує жінці покривати голову перед сторонніми) фотографуватися в хиджабі (головний убір, який закриває волосся, вушні раковини, шию, і не приховує овал обличчя), оскільки згідно з прийнятим нормативним актом в біометричному паспорті будуть включені відбитки пальців, рогівки ока й зазначені інші дані про власника документа за умови його згоди».

Окрім складнощів щодо стандартів фотокарток, мусульман також хвилює питання можливого доступу сторонніх осіб до повної бази даних на кожну людину.

«Сподіваємося, що наші персональні дані не будуть використовуватися проти кожного з нас; не будуть передаватися третім особам і організаціям. На жаль, траплялися випадки, коли спецслужби іноземних держав викрадали людей на території України, не зустрічаючи ані супротиву, ані будь-якого протесту пост-фактум з боку представників влади чи спецслужб», - наголосив муфтій ДУМУ “Умма” Саїд Ісмагілов.