• Головна
  • Теми
  • У Києво-Печерській лаврі відкриється виставка «1937 рік: Голгофа Церкви»...

У Києво-Печерській лаврі відкриється виставка «1937 рік: Голгофа Церкви»

23.11.2012, 10:58
У Києво-Печерській лаврі відкриється виставка «1937 рік: Голгофа Церкви» - фото 1
До Дня пам'яті жертв Голодомору та політичних репресій в Україні 23 листопада о 15:00 у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику відкриється виставка «1937 рік: Голгофа Церкви. До 75-річчя Великого терору», повідомляє офіційний сайт УПЦ (МП).

untitled.jpgДо Дня пам'яті жертв Голодомору та політичних репресій в Україні 23 листопада о 15:00 у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику відкриється виставка «1937 рік: Голгофа Церкви. До 75-річчя Великого терору», повідомляє офіційний сайт УПЦ (МП).

Організатори виставки – Синодальний відділ «Церква і культура», Музей «Православна Україна» УПЦ (МП) та Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник.

Ядром експозиції стане зібрання церковних артефактів із колекцій Митрополита Володимира.

Зокрема, пам’ятна виставка створена на основі архівних матеріалів, особистих справ представників репресованого духовенства Києво-Печерської Лаври, унікальних фотографій вітчизняних новомучеників: київського митрополита Костянтина (Д’якова), одеського митрополита Анатолія (Грисюка), харківського архиєпископа Олександра (Петровського), полтавського архиєпископа Феофана (Бистрова), Онуфрія (Гагалюка), священносповідника Олексія Глаголєва та ін.

Відвідувачі матимуть нагоду ознайомитися також з іншими експонатами зі збірок Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника і Музею «Православна Україна» УПЦ (МП).

Нагадаємо, що голова відділу «Церква і культура» ігуменя Серафима (Шевчик) кілька років тому, з благословення Митрополита Володимира, підготувала книгу «Піст від диявола», присвячену Голодомору.

Праця над книжкою тривала більше двох років. За цей час мати-сестра Серафима уважно вивчила безліч архівних документів, спогадів людей, які надходили до Одеси з усіх єпархій України.

«Ми говоримо не лише про Голодомор 1932-1933 років. На жаль, під час роботи над книжкою, я не мала відомостей про ще один — четвертий голодомор в Україні, який відбувався у роки окупації. Вже коли працювала над темою про Велику Вітчизняну війну - побачила, що ця трагедія мала великі масштаби. Наприклад, у Харкові та інших великих містах України була масова загибель людей від голоду. Одеську область тоді це горе оминуло. Слід віддати належне історичній правді. Ми повинні відкрито дивитися в очі своєму минулому, не прикрашаючи і не політизуючи його», — сказала ігуменя Серафима.