Синод УПЦ КП також проти закону про демографічний реєстр

22.10.2012, 10:12
Синод УПЦ КП також проти закону про демографічний реєстр - фото 1
Священний Синод УПЦ КП, який відбувся 20 жовтня, звернувся до Президента України з проханням накласти вето на на Закон «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» (№ 10492).

images_(5).jpgСвященний Синод УПЦ КП, який відбувся 20 жовтня, звернувся до Президента України з проханням накласти вето на на Закон «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» (№ 10492). Єпископи Київського Патріархату вважають, що цей закон порушує фундаментальні права людини (в тому числі право на приватне життя та захист від незаконного втручання в нього) та несе потенційну загрозу злочинного впливу на людину через незаконне використання даних реєстру. Про це повідомляє офіційний сайт УПЦ КП.

Синод УПЦ КП тако ж піддав критиці і низку інших законопроектів.

«Ми повінстю підтримуємо позицію глав та представників Церков і релігійних організацій України – членів Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, які 17 жовтня 2012 р. звернулися з проханням до Президента України В. Януковича накласти вето на Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності Міністерства юстиції, Міністерства культури, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через відповідних міністрів, а також Державного космічного агентства)» (№10221) у частині, яка стосується внесення змін до Закону України «Про свободу совісті і релігійні організації», - зазначають єпископи.

На їхню думку, поспішне прийняття вказаного законопроекту всупереч досягнутим раніше домовленостям серйозно підриває довіру до державно-церковного діалогу, а його реалізація може мати непередбачувані наслідки для державно-церковних та міжконфесійних відносин.

Синод УПЦ КП, окрім того, виступає проти законопроекту №10447, який передбачає ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі.

«В умовах моральної кризи та комерціалізації аморальності діяльність комісії потребує всебічної державної та суспільної підтримки, бо від належного рівня суспільної моралі залежить майбутнє держави та суспільства», - вважають єпископи Київського Патріархату.

Синод в цілому схвалив ідею, але висловився за необхідність внесення поправок до законопроекту проти гомосексуальної пропаганди. «Ми підтримуємо ініціативу щодо законодавчого захисту дітей від пропаганди гомосексуалізму. Одночасно ми висловлюємо сподівання, що відповідний законопроект (№8711) у процесі підготовки до другого читання буде ретельно доопрацьований», - йдеться у зверненні.

Нагадаємо, що раніше з проханням накласти вето на Закон «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» (№ 10492) до Віктора Януковича звертався Предстоятель УПЦ (МП) Володимир (Сабодан).