УПЦ (МП) свідомо не хоче коментувати мовний законопроект

01.08.2012, 10:52
УПЦ (МП) свідомо не хоче коментувати мовний законопроект - фото 1

В УПЦ (МП) вважають, що в Україні питання мови розглядають не по суті, а з політичних і передвиборчих міркувань. Тому Церква свідомо не хоче коментувати законопроект Ківалова-Колесніченка і закликає «всі сторони до конструктивного діалогу і прийняття зважених рішень на благо народу України».

Георгій КоваленкоВ УПЦ (МП) вважають, що в Україні питання мови розглядають не по суті, а з політичних і передвиборчих міркувань. Тому Церква свідомо не хоче коментувати законопроект Ківалова-Колесніченка і закликає «всі сторони до конструктивного діалогу і прийняття зважених рішень на благо народу України».

Про це сказав глава Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ (МП) протоєрей Георгій Коваленко, інформує «Православіє і світ».

«На жаль, сьогодні питання мови в Україні розглядається не по суті, а в контексті політичному, передвиборчому», - заявив священнослужитель.

За його словами, в УПЦ (МП) немає мовного протистояння і духовенство відтак може поділитися своїм досвідом з політиками у вирішенні цього питання.

«Вибираючи мову проповіді, ми керуємося місіонерським принципом апостола Павла, який говорить, що краще кілька слів сказати на зрозумілій мові, ніж тисячу незрозумілою. Тобто для нас важлива не форма (мова), а суть проповіді. При цьому потрібно враховувати як мовні уподобання пастви, так і здатність висловити думку проповідником», - сказав він.

«Мені також здається, що Церква тільки тоді повинна піднімати голос за чи проти будь-якого закону, якщо це має безпосереднє відношення до релігії або моральності суспільства. Решта закони священнослужителі повинні просто виконувати, а свої політичні погляди висловлювати тільки в кабінці для голосування», - наголосив о.Георгій Коваленко.