• Головна
  • Новини
  • Уповноважений УПЦ з вищої освіти і науки виступив на захист української мови...

Уповноважений УПЦ з вищої освіти і науки виступив на захист української мови

05.07.2012, 11:04
Уповноважений УПЦ з вищої освіти і науки виступив на захист української мови - фото 1
Уповноважений УПЦ (МП) з вищої освіти і науки, голова Християнсько-народного союзу Закарпаття архімандрит Віктор (Бедь) висловився щодо прийняття «Закону про засади державної мовної політики», який спричинив бурхливі суперечки і навіть бійки в українському суспільстві.

Бедь.jpgУповноважений УПЦ (МП) з вищої освіти і науки, голова Християнсько-народного союзу Закарпаття архимандрит Віктор (Бедь) висловився щодо прийняття «Закону про засади державної мовної політики», який спричинив бурхливі суперечки і навіть бійки в українському суспільстві, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на УУБА.

Як зазначається у зробленій заяві, "за положеннями закону чітко визначається кількісна квота, за якою виділяються регіональні національні меншини - це 10% і більше носіїв регіональної мови від загального територіального населення регіону. Подається і відповідний механізм введення однієї з 18 мов у регіональну, який фактично зводиться до збору і подальшої реєстрації підписів ініціаторів. Очевидно, що по відношенню до російської мови реалізувати цей механізм загалом по Україні не є якоюсь очевидною проблемою. Як наслідок, у південних, східних та значній частині центральних областей, включаючи й м.Київ, поряд із державною українською мовою, свого поступового «одержавлення» дістає й російська мова".

На думку Уповноваженого УПЦ з вищої освіти і науки політики, які розробляли закон, спираючись на Європейську Хартію регіональних мов і мов меншин, не наголосили на найбільш концептуальному положенні Європейської Хартії - збереження і сприяння розвитку регіональних мов поряд з державною, але тільки тих, які знаходяться під загрозою зникнення.

Отже, у випадку прийняття зазначеного мовного законопроекту, "практично на всій території України російська мова набуде статусу державної, при чому політико-популістською оболонкою слугує нібито захист прав національних меншин у системі європейської правової традиції", вважає Уповноважений УПЦ. Відповідно за умов успішної реалізації «регіональної російської мови» українська мова на переважній частині території України набуде статусу вторинності, підкреслює він.

Тому Християнсько-народний союз Закарпаття пропонує, щоб мовна ситуація в Україні регулювалася лише після широких громадських обговорень як у середовищі експертів, так і серед населення. До того ж, "подібні законопроекти не повинні розглядатися напередодні парламентських виборів".

Християнсько-народний союз Закарпаття - громадсько-політичне об'єднання громадських організацій та політичних партій на Закарпатті, що сповідують засади християнства в громадянському житті та політиці.