• Головна
  • Новини
  • Парламент може розглянути питання передачі Києво-Печерської Лаври УПЦ (МП), - Василь Горбаль...

Парламент може розглянути питання передачі Києво-Печерської Лаври УПЦ (МП), - Василь Горбаль

03.07.2012, 17:39
Народний депутат Василь Горбаль зазначив, що незабаром від дискусії про повернення церковного майна, ВРУ повернеться до законопроекту про реституцію.

Народний депутат Василь Горбаль зазначив, що незабаром від дискусії про повернення церковного майна, ВРУ повернеться до законопроекту про реституцію.

Про це він повідомив 3 липня на прес-конференції у Львові, інформує ЗІК.

На запитання, яка доля законопроекту про передачу Києво-Печерської Лаври УПЦ (МП), Горбаль відповів: «Законопроект є зареєстрований. На жаль, його немає ще у порядку денному. Та я думаю, що від дискусій щодо повернення майна, ми повернемося до законопроекту про реституцію церковного майна. На жаль, досить багато депутатів цього не розуміють. Хоча є рекомендації Ради Європи. Україна залишається однією з держав, де цей процес так і не ініційований. Я розумію, що звичайний законопроект про реституцію церковного майна може бути виключно декларативний, не буде виконуватися. Потрібно брати майнові комплекси точково і вирішувати питання. Досить часто віруючі навіть не знають, що ті чи інші майнові, земельні питання не вирішені. Це є у всіх конфесіях», – сказав Горбаль.

Водночас Горбаль відповів, чи є одним із тих, який безпосередньо фінансує УПЦ (МП). «Щодо фінансування, то це особисте питання, що я підтримую», – каже він.

І також сказав: «У мене на посаді голови ЛОДА була зустріч з Радою Церков у Львівській області, де були присутні представники всіх конфесій. Аби не було якогось іншого тлумачення, я одразу представився, що є членом президії Міжсоборної присутності РПЦ. Але це не означає, що я буду не сприяти розвитку інших конфесій тут на Західній Україні, зокрема у Львівській області. За моєї ініціативи було внесено розпорядження щодо вирішення майнових питань по Собору св. Юра, ряд інших питань. Це абсолютно не означає, що є спілкуюся з представниками інших конфесій. У мене доволі часті зустрічі з Главою УГКЦ Святославом (Шевчуком) і з іншими».

Нагадаємо, у середині січня депутати Верховної Ради зареєстрували проект закону «Про повернення об’єктів культурної спадщини релігійних організацій». Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет вважає, що можлива передача Києво-Печерської й Свято-Успенської Почаївської лаври у власність УПЦ (МП) буде загрожувати тим, що в майбутньому їх можуть передати Російській Православній Церкві.

У свою чергу Глава УГКЦ Патріарх Святослав (Шевчук) вважає неприйнятним передавання визначних культових споруд одній Церкві.