• Головна
  • Новини
  • Краще б депутати зайнялися економікою, а не мовою, - Головний рабин України...

Краще б депутати зайнялися економікою, а не мовою, - Головний рабин України

08.06.2012, 13:35
Краще б депутати зайнялися економікою, а не мовою, - Головний рабин України - фото 1
Головний рабин м. Києва та України Яків Дов Блайх каже, що журналісти не зовсім точно передали його позицію щодо мовного питання.

Блайх.jpgexklusiv.gifГоловний рабин м. Києва та України Яків Дов Блайх каже, що журналісти не зовсім точно передали його позицію щодо мовного питання.

Йдеться, зокрема, про його коментар на лист Патріарха УГКЦ Святослава (Шевчука) від імені ВРЦіРО до Верховної Ради з проханням не вносити на розгляд парламенту законопроект №9073 С.Ківалова та В.Колесніченка.

«Я вважаю, що українська мова повинна мати статус державної і щоб цей статус і надалі залишався за нею», - сказав РІСУ Головний рабин України.

Як повідомив Яків Дов Блайх, лист до народних депутатів він написав би дещо по-іншому, у більш дипломатичній формі.

«Щоби не виходило так, ніби ми, представники ВРЦіРО, тиснемо своїм авторитетом на депутатів і вказуємо їм, як слід голосувати. Ми не маємо права наполягати на чомусь, але ми маємо право висловити їм свою думку з того чи іншого питання», - наголосив він.

Лист такого характеру, на думку Головного рабина України, треба було узгодити, аби його форма і зміст співпадав з думками усіх членів ВРЦіРО. Яків Дов Блайх також сказав, що у 2006 році він підписав заяву щодо функціонування мов та загроз сепаратизму, і позицію з цього питання він не змінив.

Разом з тим Головний рабин України зазначив, що мовне питання нині не мало б стояти на першому плані. Політики, каже він, краще б переймалися економікою, налагодженням добрих стосунків з Європою, добробутом своїх виборців.

«Замість того, щоби займатися розвитком демократії, ринкової економіки – важливими речами, вони піднімають питання, яке може розділити суспільство. Питання мови нині не є таким важливим. Усі хочуть нормально жити: і ті, хто розмовляють українською, і ті, хто російською», - наголосив Головний рабин України Яків Дов Блайх.