• Головна
  • Новини
  • Парламент прийняв закон про мови: політики не послухались лідерів Церков...

Парламент прийняв закон про мови: політики не послухались лідерів Церков

05.06.2012, 11:00
Парламент прийняв закон про мови: політики не послухались лідерів Церков - фото 1
У Києві тривають акції протесту противників та прихильників законопроекту №9073 «Про засади державної мовної політики» за авторством С.Ківалова та В.Колесніченка (Партія регіонів).

Мовні баталіїУ Києві тривають акції протесту противників та прихильників законопроекту №9073 «Про засади державної мовної політики» за авторством С.Ківалова та В.Колесніченка (Партія регіонів).

Як передає УНІАН, учасники акції проти ухвалення законопроекту про засади державної мовної політики практично перекрили рух автомобілів вулицею Грушевського навпроти будівель комітетів Верховної Ради.

В акції протесту беруть участь близько тисячі представників громадських організацій і звичайних громадян, які тримають державні прапори і плакати з написами на захист української мови.

Міліція здійснила спробу не допустити встановлення аудіоапаратури учасниками акції, проте все ж через динаміки ведеться повноцінна трансляція мітингу. Крім того, біля Верховної Ради зібралося близько тисячі осіб під прапорами Партії регіонів.

Кількість учасників обох акцій постійно зростає.

Тим часом Верховна Рада, у першому читанні прийняла законопроект Ківалова-Колесніченка. За нього проголосували 234 депутати. «За» проголосували 187 народних депутатів від Партії регіонів, двоє членів фракції НУ-НС, 25 членів фракції КПУ, двоє - від Народної парті, шестеро членів групи «Реформи заради майбутнього» і 12 позафракційних депутатів.

Засідання протривало 5 хвилин, після чого Литвин оголосив перерву на 30 хвилин на вимогу фракцій НУНС і БЮТ.

Нагадаємо, 25 травня черговий головуючий у Всеукраїнській Раді Церков і релігійних організацій Глава УГКЦ Патріарх Святослав (Шевчук) від імені ВРЦіРО направив листа до спікера Верховної Ради Володимира Литвина та народних депутатів України з проханням не вносити законопроект №9073 С.Ківалова та В.Колесніченка.

«З прикрістю і сумом ми змушені констатувати, що кожного разу, перед важливими виборами у нашій державі деякі політики намагаються експлуатувати питання, які шкодять єдності українського народу та вносять розколи і замішання в суспільно-державний організм. Прикро, що предметом політичних маніпуляцій стають такі святі для державної самобутності і стабільності речі, як мова, історія та релігія», – йдеться у зверненні.

Лідери українських Церков та релігійний організацій ще у 2006 році чітко висловили своє ставлення до мовного законодавства і застерегли, що мовне питання не варто перетворювати на предмет протистояння.

«Мова – це дар Бога людям. Її покликання – єднати, а не розділяти людей, допомагати взаємному порозумінню, а не сіяти ворожнечу. Переконані, що в нашій державі не повинно мати місця протиставлення мов одна одній. Конституцією України не тільки закріплено державний статус української мови, але й закріплено обов’язок держави сприяти розвитку і функціонуванню російської та інших національних мов. Тому закликаємо державних, політичних і громадських діячів всіх рівнів додержуватися Конституції, не перетворювати мовне питання на предмет протистояння, не сіяти навколо його розв’язання ворожнечу й ненависть, пам’ятати про відповідальність за наслідки своїх рішень і дій не тільки перед народом, але й перед Богом», - наголосили у 2006 році представники ВРЦіРО.