• Головна
  • Новини
  • Любомир (Гузар): Ми повинні допомогти народу звільнитися від страху...

Любомир (Гузар): Ми повинні допомогти народу звільнитися від страху

01.03.2012, 14:55
Любомир (Гузар): Ми повинні допомогти народу звільнитися від страху - фото 1
Учасники ініціативної групи «1 грудня» - представники національної інтелігенції, які об’єдналися задля духовного відродження українського суспільства, оголосили про скликання 5 квітня Національного круглого столу.

kardynalexklusiv.gifУчасники ініціативної групи «1 грудня» - представники національної інтелігенції, які об’єдналися задля духовного відродження українського суспільства, оголосили про скликання 5 квітня Національного круглого столу. Основна мета цього заходу – пошук можливих відповідей на складні виклики сьогодення та спроба сформулювати практичні суспільні завдання.

Про це йшлося на сьогоднішній прес-конференції в УНІАН, яку провели кардинал Любомир (Гузар), Євген Сверстюк, Мирослава Попович та Іван Дзюба.

Усі виступаючі наголошували, що започаткувати проведення Круглого столу їх змусила велика моральна криза в державі. Екс-глава УГКЦ Любомир (Гузар), зокрема, наголосив, що Круглий стіл має бути не таким собі дискусійним академічним клубом, а форумом, дискусії якого отримали б практичне втілення.

«Ми відповіли на заклик Предстоятелів Церков і тепер хочемо цю ініціативу поширити на ширше коло людей, які будуть працювати задля досягнення цієї мети», - заявив екс-Глава УГКЦ.

«За останні десятиліття ми, так здається, зайшли у тупик. Замість того, аби рухатися вперед, ми у кращому випадку тупцюємо на місці або взагалі йдемо назад. Випрямити нашу дорогу, ми вважаємо головним завданням. Не створювати щось нечуване, невидане, а щоб стати на праведний шлях. Щоб наша держава йшла у тому напрямку, який ми всі бажаємо», - заявив Блаженніший Любомир (Гузар).

Ініціативна група «1 грудня», нагадаємо, заснована наприкінці 2011 року. Створення цієї групи ініціювали: В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Володимир Горбулін, Семен Глузман, кардинал Любомир (Гузар), Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський. Громадські діячі вігукнулися на звернення трьох Церков (УПЦ, УПЦ КП, УГКЦ) щодо суспільної ситуації в Україні з нагоди 20-річчя референдуму за незалежність. Ініціативна группа закликала українців об’єднуватися навколо семи принципів, серед яких свобода та людська гідність, верховенство права та справедливий суд, взаємна відповідальність влади й суспільства тощо.

Як зазначалося на сьогоднішній прес-конфернції, 20 березня відбудеться чергове засідання ініціативної групи і організаційного комітету. Його учасники визначаться з кандидатурами, які братимуть участь у квітні на Круглому столі. Майбутній форум, за задумом організаторів, має стати постійно діючою інституцією, що існує на громадських засадах.

«Ми хочемо звільнити силу народну від страхів, скерувати її у корисний напрямок. Ми не будемо починати з нуля, бо є народ, якому треба тільки благородно допомогти... Якщо ми хочемо щось досягти за нашого життя, треба діяти словом і прикладом», - підкреслив кардинал Любомир (Гузар).