Сьогодні в Бабиному Яру помоляться за розстріляних киян

20.09.2011, 13:41
"Пам'ятати, щоб жити" - сьогодні християни різних конфесій проведуть у Бабиному Яру спільну службу до сімдесятих роковин масового розстрілу. У роки окупації Бабин Яр став могилою для майже 100 тисяч людей. 29-го та 30-го вересня 41-го там було вбито понад 30 тисяч киян-євреїв.

"Пам'ятати, щоб жити" - сьогодні християни різних конфесій проведуть у Бабиному Яру спільну службу до сімдесятих роковин масового розстрілу. У роки окупації Бабин Яр став могилою для майже 100 тисяч людей. 29-го та 30-го вересня 41-го там було вбито понад 30 тисяч киян-євреїв.

У молитві візьмуть участь члени церков і представники вищого духовенства більшості християнських конфесій: Глава Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій доктор Г. І. Комендант, представники Римо-католицької церкви в Україні та Голова Києво-Житомирської та Чернігівської дієцезій архієпископ Петро Мальчук, Баптистський Союз церков Україна і його глава - Голова ВСЦ ЄХБ В.В. Нестерук, Всеукраїнський Союз п'ятидесятників на чолі з Президентом ВСЦ ХВЄП М.С. Паночко, Глава Конференції Адвентистів Сьомого Дня в Україну В.В. Алексєєнко, старший рабин Київської єврейської месіанської общини Б. С. Грисенко та інші. Для проведення меморіального служіння створений Оргкомітет, який очолив Г. Комендант.

Бабин Яр – історична місцевість, що являє мережу глибоких ярів завдовжки 2,5 км, які простяглися в напрямку Куренівки – до Кирилівської церкви, оточені з одного боку пустирем і урочищем, з другого – Лук’янівським цвинтарем. Перша згадка — у 1401 р., коли володарка цієї землі жінка-шинкарка (баба) продала її Домініканському монастирю. У XV—XVII ст. згадується також як урочище Бісова баба чи Шалена баба.

У перші дні нацистської окупації Києва у місті розпочалися масові розстріли радянських військовополонених і мирних громадян. 22 вересня 1941 р. першими жертвами страт у Бабиному Яру стали військовополонені Червоної армії. За німецькими звітами, 29-30 вересня 1941 р. тут було розстріляно майже 34 тис. жителів Києва єврейської національності. В розстрілах брали участь зондеркоманда 4-А каральної оперативної групи “С”, два батальйони охоронного полку “Південь”. За даними Надзвичайної державної комісії з встановлення та розслідування злочинів німецько-фашистських загарбників, яка працювала в 1943-1944, впродовж 778 днів окупації в Бабиному Яру загалом було знищено понад 100 тис. українців, євреїв, росіян, циган та представників інших національностей. Серед страчених – військовополонені, моряки Дніпровської військової флотилії, члени комуністичного і націоналістичного підпілля, партизани, в’язні Сирецького нацистського концтабору, заручники. У серпні-вересні 1943 р. напередодні визволення Києва радянськими військами нацисти зробили спробу сховати сліди своїх злодіянь. Було знищено в’язнів Сирецького концтабору, викопано і спалено у печах десятки тисяч трупів з Бабиного Яру. У ніч на 29 вересня 1943 р. команда в’язнів, зайнята на цих роботах, здійснила масову втечу, але врятуватися вдалося лише 15 особам. Відомі факти рятування киянами від загибелі людей єврейської національності. 248 з них удостоєні почесного звання “Праведник Бабиного Яру”, встановленого Єврейською радою України та фондом “Пам’ять Бабиного Яру” при ньому.

На території пам’ятного місця споруджено пам’ятник загиблим у Бабиному Яру в 1941-1943; пам’ятні знаки загиблим членам ОУН, страченим у Бабиному Яру євреям, розстріляним тут дітям. У 1990-х рр. насаджено Алею праведників.