• Головна
  • Новини
  • Віруючі УПЦ КП хресною ходою і молитвами відзначили Свято Хрещення Руси-України...

Віруючі УПЦ КП хресною ходою і молитвами відзначили Свято Хрещення Руси-України

29.07.2011, 09:07
Віруючі УПЦ КП хресною ходою і молитвами відзначили Свято Хрещення Руси-України - фото 1
27-28 липня 2011 р. в Києві УПЦ КП провела загальноцерковні урочистості та богослужіння, присвячені дню Хрещення Руси-України та пам’яті рівноапостольного князя Володимира Хрестителя.

KP-Hreshchennya.gif27-28 липня 2011 р. в Києві УПЦ КП провела загальноцерковні урочистості та богослужіння, присвячені дню Хрещення Руси-України та пам’яті рівноапостольного князя Володимира Хрестителя. Богослужіння очолив Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет у співслужінні близько 40-а архиєреїв та представників духовенства з усіх єпархій Київського Патріархату.

Як повідомили у прес-службі Київської Патріархії, 27 липня у Володимирському патріаршому кафедральному соборі столиці відбулося Всенічне бдіння, а 28 липня – урочиста Літургія. Патріарх виголосив проповідь про шанування святого рівноапостольного князя Володимира. 

Після завершення Літургії від Володимирського собору в напрямку до пам’ятника князю Володимиру вирушив Хресний хід. Як сказано у повідомленні, він зібрав понад 20 тисяч чоловік, з яких понад 1,5 тисячі становили священики.

Особливістю цьогорічного хресного ходу стала зупинка його учасників на Софійській площі для звершення молебну з нагоди 1000-ліття закладення собору Святої Софії в Києві.

Предстоятель звернувся до присутніх з коротким словом, в якому відзначив, що це місце є священним для всіх українців і для всіх православних християн, бо собор Святої Софії і в княжі, в козацькі часи, і в новітній історії був місцем історичних подій. «Через гріхи наші ми втратили свою державу – зазначив Патріарх Філарет – але Господь змилувався над нами, побачив бажання нашого народу бути вільним і духовно відроджуватися, а тому дав нам і незалежну державу, і Помісну Українську Церкву».

Хресний хід вирушив далі – повз Михайлівський Золотоверхий монастир до пам’ятника рівноапостольному князю Володимиру.

Тут на сходах перед постаментом пам’ятника князю-хрестителю був звершений молебень, під час якого молитовно прославлялися святий рівноапостольний князь Володимир, свята рівноапостольна княгиня Ольга і святий благовірний князь Ярослав Мудрий та всі святі землі української.

Після завершення молебню Патріарх Філарет звернувся до присутніх зі словом повчання. Він нагадав, що хрещення навернуло наш народ від неправди до правди і що наша держава в княжі часи була сильною, бо на чолі неї стояли святі – княгиня Ольга, князь Володимир, князь Ярослав Мудрий. І коли нею керували святі, то і держава процвітала. А коли правителі стали грішити, примножувати ворожнечу та ненависть, – тоді держава занепала. «І це нам урок. Якщо ми хочемо процвітання Україні, ми повинні жити благочестиво, за заповідями Божими, в любові один до одного» – зазначив Предстоятель Київського Патріархату.

Патріарх також наголосив на необхідності об’єднання православ’я в Україні та створення єдиної Помісної Православної Церкви. «І ми впевнені, що в Україні буде єдина Помісна Православна Церква», – сказав Святійший Владика.

«Ми не вороги Росії, Російській Церкві. Ми брати, і щирі брати. Але ми хочемо мати це братерство як рівні, а не бути підпорядкованими», – зазначив він. «Якщо полюбимо своє, то навчимось любити і сусідів, і ближніх», – додав Патріарх Філарет.