Греко-католики вшанували св. Володимира Великого

29.07.2011, 08:33
Греко-католики вшанували св. Володимира Великого - фото 1
Владика Богдан (Дзюрах), який очолював службу Божу, у своїй проповіді назвав Володимира Великого духовним батьком українського народу.

Dzyurah.gifУ Патріаршому соборі Воскресіння Христового у Києві Українська Греко-Католицька Церква богослужінням вшанувала хрестителя Русі Володимира Великого.

Як передає кореспондент УНІАН, владика Богдан (Дзюрах), який очолював службу Божу в співслужінні з владикою Михайлом (Колтуном), у своїй проповіді назвав Володимира Великого духовним батьком українського народу.

Єпископ зосередився на трьох титулах Святого Володимира, як християнського провідника народу, які дає йому християнська традиція: Святий, Хреститель, Просвітитель.

За його словами, для Святого Володимира «буття християнина не означало щось поверхове чи чисто обрядове, а внутрішню переміну свого життя. Саме з його особистим хрещенням він став на дорогу, яка закінчилася потім його прославою в небі – він став Святим», – нагадав владика Богдан.

Звертаючись до віруючих, він сказав, що найвищий державний діяч «осягнув також вершини християнської досконалості – поєднання з Богом. І це, з одного боку, показує, що святість є можлива для кожної людини, не залежно від посади і соціального статусу. З іншого боку, що на даному етапі розвитку України конче потрібні християнські державні діячі, які були б християнами за переконанням і доказували свою християнськість на вчинках, рішеннях», – резюмував єпископ.

«Ми називаємо Святого Володимира хрестителем нашого народу, а це означає, що після того, як він охрестився сам, захотів поділитися світлом віри зі своїми ближніми. І кожен з нас може стати свого роду хрестителем, хто своєю поведінкою, вчинками вказуватиме своїм ближнім на особу Ісуса Христа», – вважає він.

Третій титул, за його словами, яким ми називаємо Святого Володимира, – Просвітитель. На його думку, «ми вшановуємо його як батька нашого народу не тому, що він вивів Київську Русь на висоти економічного розвитку, а просвітив наш народ світлом Євангелія Христового». «Богу дякувати, ці переслідування не змогли загасити жодні переслідування чи утиски, яких наш народ зазнав упродовж століть. Святий Володимир спровадив свій народ у сім’ю християнських європейських народів», – підкреслив владика.

Після завершення Літургії, на подвір’ї Патріаршого собору, відбувся чин освячення води.

Урочисте святкування 1023-ої річниці Хрещення Русі-України у Київській архиєпархії УГКЦ відзначатимуть 31 липня. Програма святкування передбачає Архиєрейську Божественну Літургію, яку очолить Глава УГКЦ Патріарх Святослав у співслужінні владики Йосифа (Міляна), обряд «Відновлення хресних обітів», освячення води та мистецько-духовну програму.

 


http://religions.unian.net/