• Головна
  • Новини
  • Владики Степан (Меньок) та Ігор (Возьняк) подякували Львову за відновлення пам’ятної дошки Йосипу Сліпому у Харкові...

Владики Степан (Меньок) та Ігор (Возьняк) подякували Львову за відновлення пам’ятної дошки Йосипу Сліпому у Харкові

19.03.2011, 10:39
Владики Степан (Меньок) та Ігор (Возьняк) подякували Львову за відновлення пам’ятної дошки Йосипу Сліпому у Харкові - фото 1
Екзарх Донецько-Харківський Степан (Меньок) та Адміністратор Верховноархиєпископської Української греко-католицької церкви Ігор (Возьняк) подякували громаді Львова та міській адміністрації за ініціативу відновлення пам’ятної дошки Йосипу Сліпому у Харкові.

Pamyatna-doshka-Slipomy.jpgЕкзарх Донецько-Харківський Степан (Меньок) та Адміністратор Верховноархиєпископської Української греко-католицької церкви Ігор (Возьняк) подякували громаді Львова та міській адміністрації за ініціативу відновлення пам’ятної дошки Йосипу Сліпому у Харкові.

Як повідомляє ZAXID.NET з посиланням на  прес-службу Львівської міської ради, у листі Степана (Менька), Екзарха Донецько-Харківського  зазначено: «Ваша громадська позиція стала основною причиною у зміні думання, а потім і позиції керівництва обласного і міського рівнів м. Харкова у вирішенні цього питання у позитивному напрямку. За все потрібно боротися і сміливо відстоювати свою думку, тим більше, коли відстоюється правда, права і свобода людини. Дай Боже Вам і надалі премудрості, першого дару Святого Духа і мужності у відстоюванні і обороні правди».

«Ми переконані, що постать Патріарха Йосипа (Сліпого), незламного духовного мужа Церкви та патріота, для якого подвиг на славу Бога й України був змістом його життя, слугуватиме прикладом для наслідування теперішнім і прийдешнім поколінням діяти з такою ж стійкістю та любов’ю на благо нашого рідного краю – нашої спільної матері України», - повідомив у листі Ігор (Возьняк), Адміністратор Верховноархиєпископської Української греко-католицької церкви.

Як РІСУ повідомляла раніше, пам’ятний знак Патріарху Йосифу Сліпому у Харкові відновили 22 лютого. В урочистому встановленні знаку, який виготовили за проектом відомого харківського скульптора Олександра Рідного, від Львова взяли участь міський голова Андрій Садовий, заступник міського голови з гуманітарних питань Василь Косів, капелан міської ради Орест Фредина, громадські діячі міста.
Джерело публікації: risu.org.ua

На встановленій меморіальній таблиці напис: "У цьому місці, у колишній пересильній тюрмі в липні-серпні 1961 року перебував в ув'язненні патріарх Української греко-католицької церкві блаженніший Йосиф Сліпий".

Попередня меморіальна дошка восени 2010 року згідно рішення суду була демонтована. Після чого Львівський міський голова Андрій Садовий звернувся до Харківської міської ради з офіційним клопотанням надати міській раді Львова офіційний дозвіл на встановлення меморіальної таблиці патріарху Української Греко-Католицької Церкви Йосифу Сліпому. Харківська міська рада це клопотання задовольнила.
Джерело публікації: risu.org.ua