• Головна
  • Проекти
  • Або влада говорить неправду, або священики нехтують законами, — заступник голови ВР прокоментував ситуацію з Десятинною церквою...

Або влада говорить неправду, або священики нехтують законами, — заступник голови ВР прокоментував ситуацію з Десятинною церквою

20.01.2011, 10:16
Або влада говорить неправду, або священики нехтують законами, — заступник голови ВР прокоментував ситуацію з Десятинною церквою - фото 1
Коментуючи ситуацію, яка склалася з будівництвом нової культової споруди на місці розташування Десятинної церкви, Микола Томенко відзначив, що історія з Десятинною церквою набула ареолу таємничості.

М_Томенко_1.jpgКоментуючи ситуацію, яка склалася з будівництвом нової культової споруди на місці розташування пам´ятки архітектури національного значення — Десятинної церкви — у місті Києві, в інтерв´ю «24 каналу» заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко відзначив, що історія з Десятинною церквою набула ареолу таємничості.

Віце-спікер повідомив, що отримав відповідь на свій депутатський запит, в якому попросив керівника уряду та керівництво КМДА підтвердити чи спростувати інформацію щодо планування будівництва культової споруди на місці фундаменту Десятинної церкви та надати інформацію щодо об´єму робіт, які зараз проводять на її території. За словами М.Томенка, у відповідях, які надійшли від прем´єр-міністра та Міністерства культури, урядовці переконують, що йдеться виключно про «проведення археологічних досліджень та музеєфікації залишків фундаментів Десятинної церкви», а також стверджують, що інформація стосовно «спорудження нової церкви на території пам'ятки археології національного значення, а також щодо початку відповідних будівельних робіт, є безпідставною».

М.Томенко, як інформує прес-служба народного депутата, нагадав, що засоби масової інформації прямо цитують представника УПЦ (МП), який заявив, що уже готовий проект будівництва нової культової споруди на фундаменті Десятинної церкви, і це будівництво беззаперечно відбудеться. «Звідси два висновки: або священики Московського Патріархату не вважають за необхідне дотримувати чинного законодавства України та рішень центральної і місцевої влади, або центральна і місцева влада, погодившись з планами Церкви, дезінформує парламентарів та громадськість», — підсумував заступник голови Верховної Ради.

Водночас, на думку віце-спікера парламенту, доказом того, що влада дезінформує парламентарів і громадськість, можна вважати розповсюджену ЗМІ, зокрема журналом «Український тиждень», відповідь на інформаційний запит начальника Головного управління містобудування, архітектури та дизайну КМДА С.Целовальника, який повідомив, що «Українська Православна Церква (Московського Патріархату) виступила з ініціативою відтворити храм». «За церковними канонами храми будуються на святих місцях, і для будівництва вибрано місце, на якому колись стояла Десятинна церква», — наголосив С. Целовальник.

У своєму листі С.Целовальник також проінформував, що було створено робочу групу, яка займається реалізацією поставлених завдань і наразі триває «творчий пошук рішення». За його словами, «пропонується створити платформу, під якою археологи змогли б проводити розкопки, і де буде створено музей, а безпосередньо на платформі побудувати церкву». «Але це буде будівництво нового храму, а не відтворення Десятинної церкви», — повідомив головний архітектор міста.

Микола Томенко висловив здивування тим фактом, що заяви головного архітектора міста і священнослужителів прямо суперечать задекларованим обіцянкам уряду. Він також повідомив, що, зважаючи на ці факти, надіслав звернення Генеральному прокурору, в якому попросив оцінити правомірність дій відповідних органів влади та посадових осіб щодо можливого будівництва нової культової споруди УПЦ (МП) на місці пам´ятки археології національного значення та вжити всіх необхідних заходів прокурорського реагування.