• Головна
  • Теми
  • Синоду УГКЦ «підкинули» неправдиву інформацію про Софію Київську— Ганна Герман...

Синоду УГКЦ «підкинули» неправдиву інформацію про Софію Київську— Ганна Герман

06.01.2011, 15:02
Синоду УГКЦ «підкинули» неправдиву інформацію про Софію Київську— Ганна Герман - фото 1
Інформація про передачу Софійського собору Києво-Печерській лаврі, що знаходиться під юрисдикцією Московського Патріархату, не відповідає дійсності.

Ганна_Герман.jpgІнформація про передачу Софійського собору Києво-Печерській лаврі, що знаходиться під юрисдикцією Московського Патріархату, не відповідає дійсності. Про це 5 січня заявила заступник глави адміністрації Президента Ганна Герман. Таким чином, як зазначила чиновник, вона відповіла на відкритий лист Синоду УГКЦ на ім'я Президента Віктора Януковича, в якому владики висловили стурбованість, що така передача зробить Святу Софію храмом лише УПЦ (МП) і виключить три інші гілки Київської Церкви, посиливши цим самим міжконфесійний конфлікт.

Герман підкреслила, що мова про перепідпорядкування Софійського собору Києво-Печерській лаврі не йшла, а лише говорилося про передачу собору під патронат Мінкульту. Процеінофрмує «Українська правда».

"Владика Гузар пише, що нібито така пропозиція обговорювалася на засіданні Громадської гуманітарної ради при Президенті України. Мені дуже прикро, що достойного владику ввели в оману", — зазначила Ганна Герман.

"Така пропозиція ніколи ніде не обговорювалася. Мова йшла про передачу Святої Софії під патронат Міністерства культури. Відеозапис цього засідання ми передаємо сьогодні до уваги Митрополита Гузара", — зазначила вона.

За її словами, "вже були спроби спровокувати хвилю спекуляцій на тему нібито об'єднання двох святинь".

"Нещодавно в пресі з'явилися коментарі гендиректора національного заповідника "Софія Київська" пані Нелі Куковальської, які пані Куковальська спростувала, підкресливши, що вона ніколи нічого подібного не говорила", — зазначила чиновниця.

Герман наголосила, що "такі факти дають підстави говорити про можливу провокацію, що має на меті розпалити нову хвилю міжконфесійної ворожнечі в Україні".

При цьому вона заявила, що розмовляла 5 січня з Предстоятелем УГКЦ Патріархам Любомиром на цю тему. "Сьогодні я розмовляла з владикою Гузаром, і Його блаженство пообіцяв з'ясувати, хто і навіщо підкинув Синоду інформацію, яка не відповідає дійсності", — сказала вона.

"Владика Гузар пообіцяв відреагувати на цю ситуацію відразу після перевірки фактів", — зазначила Герман

Не змінювати підпорядкування Національного історико-культурного заповідника "Софія Київська" у відкритому листі владу закликав і Патріарх Філарет, Предстоятель УПЦ КП.

Також на РІСУ можна ознайомитися з оцінкою можливого перепідпорядкування Софії та наслідків цього Олександра Сагана, колишньогоголови Держкомнацрелігій.