• Головна
  • Новини
  • УАПЦ не поминала жертв Голодомору з представниками “колишньої” влади, бо її ніхто не запросив — офіційна заява...

УАПЦ не поминала жертв Голодомору з представниками “колишньої” влади, бо її ніхто не запросив — офіційна заява

06.12.2010, 12:17
УАПЦ не поминала жертв Голодомору з представниками “колишньої” влади, бо її ніхто не запросив — офіційна заява - фото 1
Низькою антихристиянською провокацією назвали у прес-службі Патріархії УАПЦ повідомлення окремих ЗМІ про те, що УАПЦ відмовилася цього року вшанувати жертв Голодомору та політичних репресій.

Мефодій_(Кудряков).jpgНизькою антихристиянською провокацією назвали у прес-службі Патріархії УАПЦ повідомлення окремих ЗМІ про те, що УАПЦ відмовилася цього року вшанувати жертв Голодомору та політичних репресій. «Вся проблема полягала лише у тому, що представники УАПЦ не молилися разом з представниками “колишньої” влади, бо їх ніхто не запросив», — йдеться у спеціальній заяві з цього приводу.

Про те, що УАПЦ чекала запрошення «до останнього» розповів владика Іоан (Швець), єпископ Святошинський, вікарій Київської єпархії УАПЦ.

"Однак, не дочекавшись його, ми вимушені були суттєво скорегувати свої плани щодо часу і місця відправлення поминальних богослужінь», — додав владика, уточнивши, що Предстоятель УАПЦ Митрополит Мефодій «уже мав на той час запрошення від влади міста та області очолити відзначення пам’яті жертвам Голодомору в Тернополі, де УАПЦ на частині свого митрополичого Кафедрального собору Різдва Христового встановила єдиний в місті відповідний меморіальний знак».

«А два київські вікарії Митрополита: преосвященні владики Іоан та Володимир отримали благословення відправити заупокійне богослужіння на Михайлівській площі Києва, що і було зроблено. Цього року, як і завжди, УАПЦ приймала активну участь у всіх організованих заходах зі вшанування жертв тоталітаризму по всій Україні, де є лише єпархії нашої Церкви», — наголосив владика. Про це інформує сайт "Автокефалія".

На думку Предстоятеля УАПЦ, те, що сталось, – сталось з промислу Божого. “Наша свята Церква від початків свого ще першого відродження стала частиною тієї України, яку безбожна влада намагалась знищити, і таки знищила ще до початку Великої вітчизняної війни. Однак і перед цим, коли сценарій Голодомору лише відпрацьовувався, єрархи УАПЦ не сиділи склавши руки… Людей морили голодом і катували, немов би це і були єдині вороги омріяної комуністами держави. Розуміючи це все, наша УАПЦ віддавна вшановує пам’ять cвоїх одновірців, отців та матерів, братів та сестер наших. Згідно з благословенням Предстоятеля, усі архиєреї УАПЦ брали участь в організованих акціях пам’яті, а священнослужителі — також уже традиційно — відправляли заупокійні богослужіння у себе в парафіях”, — зазначив Митрополит Мефодій.